O predlogu dogovora tako vlada kot sindikati javnega sektorja

Novice 18. Maj 202107:19 > 20:04 0 komentarjev
Bobo

Sindikati javnega sektorja so se začeli opredeljevati do predloga dogovora s sindikati javnega sektorja, ki ga mora potrditi tudi še vlada.

Sprva je bilo predvideno, da naj bi se vlada že danes na dopisni seji opredelila do predloga dogovora s sindikati javnega sektorja, a so zvečer na ministrstvu za javno upravo pojasnili, da dopisne seje na to temo danes verjetno ne bo.

Nekateri sindikati so namero za podpis dogovora že danes sporočili ministrstvu, ostali pa bodo o dogovoru na organih sindikatov odločali v prihodnjih dneh, so dodali.

Pogajanja o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, spremembi plačilnega dneva, stroških prevoza na delo ter regresu za letni dopust so sklenili v ponedeljek.

Bobo

Na ministrstvu za javno upravo sicer pričakujejo, da bodo sindikati namero za podpis dogovora sporočili že danes, saj bi bilo to v pomoč ministrstvu za finance med drugim za prilagoditve na nov izplačilni dan. Vendar pa bo verjetno trajalo nekoliko dlje, saj se morajo do njega opredeliti še organi sindikatov obeh pogajalskih skupin.

Sindikati: Štrukelj zadovoljen z doseženim, Počivavšek delno

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je potrdil, da so na ravni pogajalske skupine sicer dogovor sprejeli, koliko sindikatov ga bo podpisalo, pa ta trenutek ni povsem jasno. Je pa dejal, da so v konfederaciji potem, ko so zavrnili ultimat vlade izpred tedna dni, v glavnem uveljavili svoja pričakovanja.

Bobo

Med drugim je izpostavil, da so dosegli zagotovilo, da se v enem mesecu začnejo pogajanja o vrednotenju plačnih razredov. Dogovor med vladno stranjo in sindikati se nanaša tudi na regres za letni dopust 1050 evrov, ki naj bi bil izplačan na začetku junija, izboljšave pri nadomestilu za prehrano ter pri prevozu na delo in z dela. Je pa vlada vztrajala pri premiku izplačilnega dne s 5. na 10. v mesecu za zaposlene v državni upravi, sicer z nekaterimi izjemami.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek pa je ob ponedeljkovi sklenitvi pogajanj ocenil, da dogovor sicer prinaša odpravo določenih varčevalnih ukrepov na področju stroškov dela in nekaterih drugih prejemkov. “Na žalost pa v ničemer ne rešuje problematike znižanja vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov iz časa zakona za uravnoteženje javnih financ,” je pripomnil.

Prav tako po Počivavškovih besedah ne vsebuje zavez o usklajevanju vrednosti plačnih razredov, kar je bilo za sindikate njihove pogajalske skupine ključno. Tako so z njihovo pogajalsko skupino določene točke dogovora sicer usklajene, dogovor kot celota pa ne, je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!