Ob napovedani prodaji Večera v DNS pozvali k transparentnosti

Slovenija 21. Jul 202114:15 0 komentarjev
Večer
Milos Vujinovic/BOBO

V Društvu novinarjev Slovenije so se odzvali na informacije, da se obeta prodaja časnika Večer. Pozvali so k transparentnosti pri menjavi lastništva, spoštovanju uredniške neodvisnosti in avtonomnosti Večera ter spoštovanju zakonskih določil.

“V društvu ne želimo problematizirati dejstva, da medijske družbe menjajo lastnike, vendar pa poudarjamo, da mediji niso tovarne čevljev, kot se je v preteklosti izrazila tudi ena od medijskih strokovnjakinj. Preko medijev se uresničuje pravica do izražanja, mediji delujejo tudi v javnem interesu, transparentnost lastništva in vsebinska pluralnost pa so zapovedane z zakonodajo in predstavljajo zagotovilo za normalno delovanje demokratičnih družb,” so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Uradnih informacij o prodaji v DNS nimajo, a jih, kot so zapisali, preseneča, da Večerova uprava zaposlenih uredništva ni pritegnila k razmisleku o prihodnosti medija. “Od lastnika bi pričakovali, da kolektiv seznani s prodajo in potencialnim kupcem ter s posledicami za zaposlene in družbo.”

Aktiv zaposlenih, uredništvo, zastopstvo in sindikata pri Večeru so izpostavili, da gre za verodostojen medij, ki je eden od stebrov novinarstva tako v nacionalnem kot lokalnem okolju. Zato, tako pišejo, potrebuje odgovornega lastnika s strategijo in vizijo razvoja, pa tudi še naprej neodvisno uredništvo, ki je zavezano javnemu interesu.

Poziv k spoštovanju zakonskih določil

STA je poročala, da se je uprava Večera odločila za izčlenitev na dve družbi. Na eno od teh bo oddelila dejavnost založništva, ki naj bi jo po poročanju STA kupil Martin Odlazek, ki obvladuje skupino Media24, ki združuje radijske, tiskane in elektronske medije.

Zakon o medijih prepoveduje navzkrižno lastništvo dnevnoinformativnega dnevnika in radijskih oziroma televizijskih postaj, poleg tega zahteva, da mora izdajatelj za pridobitev več kot petinskega deleža radijskega ali televizijskega programa ali dnevnoinformativnega tiskanega dnevnika pridobiti soglasje ministrstva za kulturo, opozarjajo v DNS.

Večer
Denis Sadiković/N1

Številni posamični lastniški deleži v Odlazkovih medijih so tik pod 20 odstotki, kar je meja, pri kateri bi morali pred vsakim prevzemom drugega izdajatelja pridobiti soglasje regulatorja, torej že prej omenjenega kulturnega ministrstva.

“V društvu novinarjev poslovne prakse izogibanja presoji regulatornih organov ocenjujemo kot nesprejemljive, saj lahko vodijo v koncentracijo in zmanjšujejo preglednost medijskega lastništva, koncentracija pa posledično v zmanjšanje raznolikosti medijskih vsebin,” so zapisali.

Na koncu so pozvali dosedanjega lastnika in potencialnega kupca, da uredništvo, aktiv novinarjev in sindikat seznanijo z uradnimi informaciji o prodaji. V DNS si želijo transparentne menjave lastništva, od novega lastnika pa pričakujejo spoštovanje vseh zakonskih določil.

“Pričakujemo, da bo spoštoval uredniško neodvisnost in avtonomnost Večera, njegov pomen za lokalno okolje in širšo štajersko regijo, da bo zagotovil vlaganje v nove produkte in kadre. Od regulatorjev pa pričakujemo, da bodo opravili svojo vlogo in zagotovili spoštovanje zakonodaje,” so še zapisali v DNS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!