Občina Žalec inšpekciji prijavila podjetji, ki sta prod odložili v poslovni coni

Slovenija 02. Apr 202413:17 0 komentarjev
kup peska in odpadnega materiala
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Podjetji Nivo Eko in Tegar naj bi na svojih zemljiščih v poslovni coni Arja vas kopičili večje količine odpadnega materiala, kar za občino Žalec ni sprejemljivo. Občina je podjetji prijavila inšpekciji, ki bo preučila navedbe in ugotavljala morebitne kršitve.

Žalska občina je podjetji Nivo Eko in Tegar prijavila inšpekciji zaradi nalaganja odpadnega materiala v poslovno cono Arja vas. Po besedah župana Janka Kosa gre za material, pridobljen ob čiščenju brežine reke Savinje v Zgornji Savinjski dolini. Kot je povedal v izjavi za medije, sta podjetji v cono navozili več kot 100.000 kubičnih metrov proda.

Podjetji sta po Kosovih besedah material že konec lanskega leta odložili na parcelah, ki sta jih kupili v poslovni coni. “Zdaj tudi sami ne bosta mogli nič zgraditi na parcelah. Poleg tega bosta odgnali ostale investitorje, saj ne bo nihče želel graditi poleg gradbišča z visoko naloženim odpadnim materialom,” je opozoril župan.

Dodal je, da so lastnika podjetij opozorili, vendar se na opozorila nista odzvala.

Očitke občanov, da je prejel podkupnino, je Kos zavrnil. Kot je poudaril, ves čas vztraja, da bi podjetji morali pridobiti vsa potrebna dovoljenja za odlaganje odpadnega materiala in ta material odložiti na primerno mesto.

Kaj pravijo drugi vpleteni?

Direktor žalskega podjetja Tegar Tomo Ilijaš je za STA zatrdil, da so v coni odložili le šest tisoč kubičnih metrov proda iz Savinje, ki ga bodo uporabili za lastne namene. Tegar je namreč v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za novo upravno stavbo, ki jo bodo predvidoma do maja prihodnje leto zgradili v poslovni coni Arja vas.

Tudi v celjskem podjetju Nivo Eko so za STA poudarili, da so dejanske količine odloženega materiala bistveno manjše od navedenih. “Drugih navedb ne moremo komentirati zaradi poteka upravnih in drugih postopkov pred pristojnimi organi,” so dodali.

Na inšpektoratu za naravne vire in prostor so za STA povedali, da so prijavo prejeli v petek. “Tako kot pri vsaki prijavi bomo tudi pri tej vsebinsko preučili navedbe prijavitelja, da ocenimo, ali gre za morebitne kršitve predpisov na področju v pristojnosti inšpektorata za naravne vire in prostor ali je treba prijavo odstopiti drugemu organu,” so navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!