Občutna podražitev ljubljanskih vrtcev: odločitev bo padla v ponedeljek

N1 video 23. Sep 202312:36 3 komentarji
Vrtec v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na ponedeljkovi mestni seji bodo ljubljanski svetniki obravnavali predlog o občutnem zvišanju cen vrtcev. Če bo predlog sprejet, se bodo cene programov v javnih vrtcih dvignile za 27 odstotkov, v povprečju pa bi starši plačevali 15 odstotkov več. Svetniki Levice in svetnica Vesne Jasminka Dedić predlagajo umik točke z dnevnega reda zaradi nestrinjanja s podražitvijo.

“Večina občin je cene že povišala, mi smo čakali, da bi videli, kaj se bo zgodilo,” je napovedano podražitev vrtcev na redni novinarski konferenci v začetku septembra komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Poudaril je, da so podražitve nazadnje sprejeli leta 2019, pred tem pa leta 2008. “To je šele tretja podražitev v 16 letih, zato bi jo morali razumeti. Kar tretjina mestnega proračuna gre za predšolsko vzgojo in šolsko izobraževanje,” je dejal takrat.

Na bistveno povečane stroške v vrtcih vplivajo povečanje minimalne plače, povečanje izhodišč v plačni lestvici in s tem povečanje plač za 4,5 odstotka, povečanje plač za en plačni razred za vse javne uslužbence in povečanje za pomočnice vzgojiteljic za dodatne tri plačne razrede. Na povečane stroške so vplivali tudi drugi stroški dela, po besedah vodje mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marije Fabčič pa so višji tudi materialni stroški, torej stroški ogrevanja, vode, plina, elektrike in živil.

O višjih cenah bodo ljubljanski mestni svetniki odločali v ponedeljek. Svetniki Levice in svetnica Vesne Jasminka Dedić sicer predlagajo umik točke z dnevnega reda zaradi nestrinjanja s podražitvijo. V Levici menijo, da lahko Mestna občina Ljubljana (MOL) iz svojih proračunskih sredstev, notranjih rezerv ali s prerazporeditvijo prioritet pokrije znesek povišanja cen, ki naj bi ga sicer plačali starši.

Dedić pa je zapisala, da je predlog za podražitev neutemeljen, saj ne upošteva dodatnih razpoložljivih sredstev, ki jih država oziroma ministrstvo za vzgojo in izobraževanje predvideva v nacionalnem akcijskem načrtu za jamstvo za otroke. Ministrstvo po njenih navedbah za to namenja skoraj 43 milijonov evrov za leto 2022, v letih 2023 in 2024 pa po 50,4 milijona evrov.

Če bodo predlog o podražitvi mestni svetniki v ponedeljek potrdili, bodo starši v 2. dohodninskem razredu z dodatno znižanim dohodkovnim razredom po novem plačevali 50,6 evra namesto 44 evrov, starši v najvišjem, devetem dohodninskem razredu pa namesto 365,9 evra 419,9 evra.

mol, ljubljana, cene vrtcev
MOL

Mestni svetniki bodo na seji razpravljali tudi o manjši notranji igralni površini v vseh javnih vrtcih Mola od letošnjega šolskega leta do leta 2027/28. Občina predlaga najmanj dva kvadratna metra igralne površine na otroka, pri čemer se za izračun notranje igralne površine na otroka upošteva dejansko število vključenih otrok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje