Obeta se prva konvencija, ki bo dobila ime po Ljubljani

Slovenija 15. Maj 202305:45 2 komentarja
Mladika
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

250 strokovnjakov bo v Ljubljani dva tedna razpravljalo o Konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Če bo konvencija sprejeta, bo prva, ki bo dobila ime tudi po slovenski prestolnici.

Danes se v organizaciji ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) začenja največja diplomatska konferenca v slovenski zgodovini – konferenca za sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.

Na konferenci bo sodelovalo 250 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in kazenskega prava, ki prihajajo iz 79 držav podpornic pobude za sprejetje konvencije ter ostalih držav članic ali opazovalk ZN, predstavnikov mednarodnih organizacij in organizacij civilne družbe.

Če bo konvencija sprejeta, bo to prva pomembnejša mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po sprejetju Rimskega statuta leta 1998. Obenem bo to prva mednarodna pogodba, ki bo nosila ime tudi po slovenski prestolnici, in sicer Ljubljansko–haaška konvencija. Uraden podpis pogodbe bo namreč sledil v Haagu.

Na današnje odprtje konference med drugim pripotuje več ministrov iz tujine, spregovorili pa bosta tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje