Objavljamo posnetke reševalne akcije iz Križne jame (VIDEO)

Slovenija 08. Jan 202419:09 2 komentarja

Po tridnevnem reševanju so danes iz Križne jame v okolice Cerknice rešili tričlansko družino in dva vodiča. Oglejte si posnetke reševanja peterice.

Tričlanska družina – oče, mama in sin – so se z izkušenim jamskim vodnikom in vodnikom pripravnikom v soboto odpravili na ogled Križne jame. Zaradi obilnega deževja je jamo med njihovim ogledom zalila voda, peterica pa je ostala ujeta pod zemljo. Ko je voda danes po treh dneh le upadla, je stekla reševalna akcija, vse ujete pa so popoldne rešili.

Kot so po reševanju ocenili pristojni, rešenci nimajo fizičnih in psihičnih zdravstvenih težav. Peterica je bila sicer ves čas reševanja v dobrem stanju. Tri dni so preživeli v bivaku, imeli so grelnike, tako da so bili na toplem in so si lahko kuhali.

Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar, ki je vodil potapljaško ekipo, je dejal, da so jih sprva želeli rešiti s čolni, a to ni bilo izvedljivo. Ujete so tako potapljači vlekli skozi sifon, ob čemer so lahko dihali sami. Zaradi težav z visoko vodo so potapljači potrebovali dve uri, da so prišli do ujetih, za izhod pa uro in pol.

Kot je razvidno s posnetkov, je bilo reševanje zaradi velike količine vode močno oteženo.

Gre za prvo nesrečo v Križni jami, ki je 8.273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Nesreče v tej jami ne pomnijo niti domačini. Jama je priljubljena turistična točka, na ogled se čaka tudi več kot eno leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje