Objavljen razpis za direktorja ARRS

Slovenija 21. Feb 202210:05 0 komentarjev
Morska biološka postaja Piran
Denis Sadiković/N1

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je objavila razpis za direktorja agencije. Odprt bo samo 14 dni, rok za prijavo je 7. marec. Kandidati morajo med drugim predložiti svojo vizijo delovanja in razvoja agencije za mandatno obdobje, ki traja pet let.

Na razpis za direktorja ARRS se lahko prijavijo kandidati s končano izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu tretje stopnje oz. izobrazbo, ki ustreza tej ravni izobrazbe in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 10. raven, je navedeno v razpisu ARRS, ki ga je objavil časnik Delo.

Med drugim so pogoji tudi znanje najmanj enega svetovnega jezika, najmanj 10 let delovnih izkušenj, vodstvene izkušnje na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti in usposobljenost za vodenje, upravljanje in koordiniranje dela.

Kandidati morajo poleg svoje vizije delovanja agencije predložiti tudi v celoti izpolnjen življenjepis Europass, iz katerega mora biti razvidno izpolnjevanje vodstvenih in delovnih izkušenj ter drugih zahtev strokovne usposobljenosti.

Z zamenjavo upravnega odbora do v.d. direktorja

Vršilec dolžnosti do imenovanja direktorja s polnim mandatom je Mitja Lainščak, ki je vodenje ARRS prevzel po odhodu Roberta Repnika iz zdravstvenih razlogov.

Upravni odbor ARRS je po Repnikovem odhodu za v. d. direktorice sicer predlagal Lidijo Tičar Padar, a se vlada s tem predlogom ni strinjala. Nato je vlada v upravnem odboru razrešila štiri člane, in sicer Emilijo Stojmenovo Duh, Tončka Kregarja, Jano Kolar in Justino Erčulj. Do izteka mandata 17. oktobra 2024 je v odbor imenovala Igorja Emrija, Gabrijelo Horvat, Fidela Krupića in Tino Tomažič. Upravni odbor v novi sestavi je nato potrdil Lainščaka, ki mu je prikimala tudi vlada.

Razrešeni člani so medtem vložili tožbo na upravno sodišče, skupaj z zahtevo za začasno odredbo, da se zadrži imenovanje novih članov upravnega odbora. Menijo namreč, da je bila razrešitev izvedena povsem arbitrarno, brez kakršnega koli ugotavljanja obstoja razlogov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!