Objavljen razpis. Žbogarju se nasmiha vodenje stalne misije pri OZN v New Yorku

Slovenija 05. Sep 202414:37 4 komentarji
Predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu veleposlanik Samuel Žbogar
Foto: Mark Garten/UN

Na zunanjem ministrstvu so objavili razpis za vodje diplomatskih in konzularnih predstavništev. Med njimi je vodenje stalnega predstavništva pri OZN v New Yorku, ki se obeta Samuelu Žbogarju.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so objavili interni razpis za šest veleposlaniških mest, tri vodje stalnih predstavništev, za konzula v Šanghaju in za vodjo urada v Ramali.

Eno od razpisanih mest je vodja slovenskega stalnega predstavništva pri OZN v New Yorku. Kot je znano, je ta položaj do pred kratkim zasedal Boštjan Malovrh, ki pa odhaja za veleposlanika na Kitajsko. Tako se odpira možnost, da bo vodenje misije pri OZN v New Yorku zasedel Samuel Žbogar, ki ga je vlada lani poleti imenovala za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov. Žbogar je sicer po odhodu Malovrha iz New Yorka že začasni odpravnik poslov na stalnem predstavništvu pri OZN.

Na danes objavljenem seznamu, na katerem so večinoma mesta, ki se bodo izpraznila prihodnje leto, je tudi vodja slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju. Že nekaj časa se ugiba, ali bo ta položaj zasedel sedanji državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade Igor Mally. A razpis tem ugibanjem ne pritrjuje. Mally bi namreč sodil v politično kvoto vodij diplomatskih predstavništev in za njegovo imenovanje razpis ne bi bil potreben.

Se bo pa očitno prihodnje leto v domovino le vrnil Iztok Jarc, ki mu je bil mandat na čelu stalnega predstavništva pri EU v Bruslju podaljšan. Jarc je v tujini že od leta 2019: najprej je služboval kot veleposlanik v Srbiji, novembra 2019 pa je bil imenovan za stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji.

Novega vodjo naj bi dobilo tudi slovensko stalno predstavništvo pri OECD v Parizu. Kar pomeni, da se bo prihodnje leto iz tujine vrnil eden od trenutno treh vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki sodijo v politično kvoto, Peter Ješovnik. Poleg njega v to kvoto sodita še Melita Župevc, ki je pred kratkim prevzela vodenje slovenskega stalnega predstavništva pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, in veleposlanik v Varšavi Bojan Pograjc.

Melita Župevc
Melita Župevc (Foto: Bor Slana/BOBO)

Med razpisanimi mesti so tudi veleposlaniški položaji v Avstriji, na Irskem, v Indiji, v Kanadi, na Kosovu in v Argentini. Med diplomati se je v preteklih dneh postavljalo vprašanje, ali bo zunanja ministrica Tanja Fajon podaljšala mandat sedanjemu veleposlaniku na Dunaju Aleksandru Geržini, sodeč po objavi razpisa, pa se to ne bo zgodilo.

Kot smo poročali, je Geržina sicer v zadnjem času s svojimi izjavami, da so ga avstrijski Zeleni pri reševanju odprtih vprašanj slovenske manjšine razočarali, in s kritikami na njihov račun vznemiril to avstrijsko koalicijsko stranko. “Zelo nas je začudilo, da veleposlanik – ne glede na to, iz katere države je – tako ostro kritizira eno stranko. Predvsem pa, da na manjšinskem področju kritizira tisto stranko, ki se je vedno najbolj zavzemala za uresničitev pravic manjšin,” je za N1 poudarila koroška Slovenka, poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer.

Po besedah naših virov z Mladike naj bi veleposlaniško mesto na Dunaju zanimalo državnega sekretarja na MZEZ, pristojnega za evropske zadeve, Marka Štucina.

V domovino naj bi se vrnil tudi Stanislav Vidovič, ki mu je bil mandat veleposlanika v Dublinu podaljšan, tja pa je leta 2020 odšel tako rekoč neposredno s položaja veleposlanika v Washingtonu.

Za vodenje veleposlaništva v Argentini med diplomati očitno ni prav velikega zanimanja, saj je bil razpis za Buenos Aires že nekajkrat ponovljen.

V diplomatskih krogih pa se postavlja vprašanje, zakaj MZEZ ni objavilo veleposlaniškega mesta v Budimpešti in položaja stalnega predstavnika pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, saj diplomatoma, ki zasedata ti dve mesti, mandat prihodnje leto poteče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje