Oblak prahu nad Anhovim: V Salonitu trdijo, da niso krivi, saj imajo remont

Slovenija 11. Feb 202215:49 > 12. Feb 2022 18:28 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Salonit Anhovo

Prebivalci Anhovega ne zaupajo meritvam onesnaževal, ki jih opravlja podjetje Salonit, zato so sami kupili merilne naprave in jih namestili v bližino cementarne. V noči z nedelje na ponedeljek so naprave zaznale ogromno povečanje prašnih delcev. Ker gre za neakreditiran merilnik, rezultati niso uradni. V podjetju Salonit trdijo, da ne morejo biti vir prahu, saj v cementarni pravkar poteka remont in je peč ugasnjena. Merilniki onesnaževal, ki so nameščeni ob izpustu dimnika, zato zdaj ne merijo ničesar. Ker se je ravno sredi januarja zaključil projekt enoletnega merjenja kakovosti zraka v sosednji vasi Deskle, pa vrednosti onesnaževal ni mogoče več preveriti na merilnikih Agencije za okolje.

“V nedeljo okrog polnoči sem stopila na balkon. Zrak je bil tako zadušljiv, da sem takoj stopila nazaj v sobo in zaprla balkonska vrata.” Tako prebivalka Anhovega opisuje razmere v noči z nedelje na ponedeljek tega tedna.

Prebivalci Anhovega in okoliških vasi ne zaupajo meritvam, ki jih mora opravljati podjetje Salonit, niti državnim institucijam, saj se je večkrat izkazalo, da so bile za njihova opozorila o onesnaženju zraka in vode, gluhe. Zato so pred dvema letoma kupili svoje merilne naprave, ki merijo koncentracijo prašnih delcev dveh velikosti (večji PM 10 so delci premera 10 mikrometrov, manjši PM 2,5 pa premera 2,5 mikrometra). Namestili so jih v vas Gorenje Polje (na fotografiji levo na hribu nad cementarno). Merilnik je v noči iz nedelje na ponedeljek pokazal nenaden ogromen porast prašnih delcev PM10.

Salonit: Nismo vir prahu

“Cementarna Salonit Anhovo trenutno ne obratuje zaradi rednega letnega remonta, ki se je začel v drugi polovici januarja in bo trajal predvidoma do druge polovice februarja. V času remonta peč ne deluje oziroma je proizvodnja ustavljena,” v imenu Salonita pojasnjuje Maja Blatnik.

Okoljevarstveno dovoljenje od Salonita zahteva merjenje onesnaževal na dimniku cementne peči. Ko peč ne deluje, ne delujejo niti merilniki. “Po zaključku remonta bo ponovno mogoče spremljati trajne meritve na spletni strani,” so še zapisali v Salonitu. Na povezavi je sicer mogoče spremljati meritve različnih onesnaževal, toda trenutno podatkov – kot rečeno zaradi remonta – ni. “Vzdrževalna dela potekajo v skladu s planom remonta, občasno lahko obratujejo posamezne naprave, ki niso vezane na proizvodnjo klinkerja,” še pojasnjujejo v Salonitu.

“Vodja remonta je ponovno preveril dogajanje teh dni v industrijskem kompleksu v Anhovem. Potrdil je, da nismo zaznali nobenega izrednega dogodka, na primer kakšne zaprašitve kot posledice vzdrževanja. Potekala so običajna zidarska dela,” zagotavljajo.

“Morda so lahko razlog za povečan delež delcev PM10 vremenski pogoji, zato vam predlagamo, da se obrnete z vprašanjem še na Agencijo Republike Slovenije za okolje,” so nam svetovali v Salonitu. In to smo tudi storili.

Salonit Anhovo
Salonit Anhovo

ARSO: Na sosednjih merilnih mestih ni bilo povišanja

Z Agencije za okolje (ARSO) so nam sporočili, da podatkov neznanih, nekalibriranih merilnikov sicer ne morejo komentirati. So pa kljub temu s primerjavo drugih merilnih naprav v bližini preverili, ali so bile v omenjenem obdobju tudi tam povišane vrednosti onesnaževal.

“Na merilnih mestih Nova Gorica Grčna in Solkan nismo opazili povišanih ravni delcev v tem obdobju. Če so ravni delcev na merilnem mestu Gorenje Polje točni, jih je povzročil nek lokalen vpliv,” pravijo na Arsu. In kaj bi ta lokalni vpliv lahko bil? Če bi bilo krivo vreme, bi povišanje zaznali tudi na omenjenih dveh drugih merilnih postajah, gre sklepati iz odgovora Arsa, a ga niso.

Če ni krivo vreme, bi bile lahko vzrok kurilne naprave? Prav te so namreč eden od glavnih virov povišanja ravni trdnih delcev v zimskem času. Na Arsu pravijo, da to ni verjetno, saj bi se v tem primeru povečala tako koncentracija večjih delcev PM 10 kot manjših PM 2,5.

Kadar so vzrok povišanja delcev kurilne naprave, se ravni delcev PM 10 in PM 2,5 ne razlikujejo veliko,” pojasnjujejo. “Meritve 6. 2. 2022 popoldne na Gorenjem Polju kažejo povišane ravni delcev PM 2,5 z maksimalnimi vrednostmi okrog 150 μg/m3, ravni delcev PM 10 pa so bile v istem obdobju okrog 250 μg/m3. V času okrog polnoči, v noči s 6. 2. na 7. 2. 2022, pa so ravni delcev PM 10 dosegle celo 1000 μg/m3, medtem ko so bile ravni delcev PM 2,5 okrog 75 μg/m3. Torej so bili večinoma povišani le večji delci,” so zapisali na agenciji.

Mejna vrednost, ki naj bi veljala za varno, je 50 mikrogramov na kubični meter v dnevnem povprečju za delce PM 10, za manjše delce mejna vrednost ni določena. Da bi dobili to vrednost, je treba urna povprečja sešteti in deliti s 24. Podatke z merilnih naprav po vsej Sloveniji sproti objavlja Arso.

Kaj bo pokazal drugi merilnik?

Kot rečeno, pri meritvah na Gorenjem Polju ne gre za uradno in kalibrirano napravo. Podjetje Salonit ima sicer postavljena tudi dva merilnika kakovosti zunanjega zraka, eden je v Morskem, drugi pa prav na Gorenjem Polju. Toda podatkov za noč s 6. na 7. februar še nimajo. “Podatek bomo dobili v roku 10 dni. Gre za šaržni merilnik, in ne sprotni. Merimo dnevne mejne vrednosti. Ta trenutek ne moremo odpreti merilnika, ker je avtomatski,” sporočajo iz Salonita.

Županja Kanala ob Soči Tina Gerbec pravi, da so na občini prisluhnili dolgoletnim zahtevam civilnih pobud in naročili dodatne meritve, da bi pridobili neodvisno sliko o kakovosti zraka. Leta 2020 je tako občina naročila neodvisno raziskavo kakovosti zraka, ki jo je opravil Center za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici skupaj s francoskim inštitutom. Vrednosti onesnaževal so merili na strehi osnovne šole v Desklah med 1. 11. 2020 in 15. 11. 2021. Podatke zdaj analizirajo, poročilo pričakujejo konec februarja.

Prav tako je meritve še nedavno izvajala tudi Agencija za okolje. Ob vrtcu v Desklah so postavili mobilno napravo (gre za laboratorij v kombiju, kot je videti na fotografiji). Poleg trdnih delcev obeh velikosti so merili tudi žveplov in dušikov dioksid ter ozon. Arso je podatke analiziral šele za prve mesece lanskega leta in sklenil, da je zrak v Desklah po večini parametrov manj onesnažen kot v drugih krajih v Sloveniji, končnega poročila pa še ni.

Kombi z merilniki so pripeljali decembra 2020, meritve so potekale do 20. januarja letos, kažejo podatki.

Iz te naprave torej ni mogoče dobiti podatkov o dogajanju z začetka tega tedna. Županja Gerbec je še zagotovila, da “v kolikor smo na občini seznanjeni z anomalijami, (cementarno) vedno vprašamo za pojasnilo” in dodala, da je težko sklepati o verodostojnosti neuradnih merilnikov. “Na občini nismo seznanjeni, da bi bili v občini postavljeni še kakšni merilniki kakovosti zraka razen tistih, ki sta jih za določen čas postavila ARSO in Univerza v Novi Gorici ter merilniki tovarne Salonit Anhovo. V vsakem primeru pa teh podatkov ne gre interpretirati in podajati ‘po domače’, ampak z ustrezno znanstveno in strokovno razlago.”

Mi, kot rečeno, podatke uradnega merilnika pričakujemo čez deset dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!