Slabo opremljena in obnemogla planinca iskali z dronom in helikopterjem (VIDEO)

Slovenija 10. Dec 202318:03 > 21:13 0 komentarjev
Ravnokar

Za gorenjskimi gorskimi reševalci je naporna reševalna akcija. Na nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki na pobočju Javorji v občini Kranjska Gora so namreč iskali dva onemogla tuja planinca. "Poti na tem delu ni. Teren je strm, kamnit, leden in prepaden," so zapisali na Policijski upravi Kranj. In čeprav je na tem predelu alpinistična oprema obvezna, sta se planinca na nevarno pot odpravila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta.

Za gorskimi reševalci gorskih reševalnih služb Jesenice, Kranj in Mojstrana je naporen dan.

Okoli 10. ure so bili namreč gorenjski policisti in Regijski center za obveščanje Kranj obveščeni o dveh tujih poškodovanih osebah na območju Hruške planine.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Kranj, so nemudoma aktivirali helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah, zaradi izvedbe policijske naloge pa tudi policista gorske policijske enote. “Helikopter je z ekipo večkrat preletel Hruško planino, iz smeri Sedla Rožca do Hruškega vrha in nazaj, vendar poškodovani osebi nista bili najdeni,” so zapisali.

Reševanje se je nadaljevalo na klasičen način. Helikopter je policista gorske enote in gorskega reševalca odložil pri Mokotovi bajti pod Sedlom Rožca, ki sta z zbiranjem obvestil prišla do podatka, da sta dva tujca, okoli 11. ure pod Hruškim vrhom klicala na pomoč. Zato je helikopter policista in reševalca prepeljal na Hruški vrh, od koder se je iskalno reševalna akcija nadaljevala peš na klasičen način.

GRS na terenu na snegu GRS na terenu na snegu
Foto: PU Kranj
v helikopterju v helikopterju
Foto: PU Kranj
GRŠ na terenu v zimskih razmerah GRŠ na terenu v zimskih razmerah
Foto: PU Kranj
gorski reševalec gleda v zrak gorski reševalec gleda v zrak
Foto: PU Kranj

Pregledala sta zelo nevarno brezpotje, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik in Hrušici, in našla sledi hoje dveh oseb. Vodile so od višine okoli 1.700 metrov do okoli 1.400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano. Tam so reševalci nekaj pred 16. uro našli onemogla in podhlajena 46- in 20-letna tuja državljana.

Poti, kjer sta onemogla planinca hodila, sploh ni

Kot so še pojasnili na PU Kranj, sta planinca hodila po nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki. “Poti na tem delu ni. Teren je strm, kamnit, leden in prepaden.”

Na tem predelu je obvezna alpinistična oprema, so poudarili, planinca pa sta bila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta. Eden od tujcev se je na območju slapa Presušnik tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo.

Na PU Kranj so dodali, da vse okoliščine kažejo, da sta planica zašla in se izgubila. Na kraju so jima nudili prvo pomoč in ju s helikopterjem odpeljali v jeseniško bolnišnico. 46-letnik je po informacijah policije lažje poškodovan.

“Zasluga, da sta bila tujca uspešno in pravočasno najdena, saj se je že začelo temniti, temperatura spuščati, ena oseba je bila telesno poškodovana, obe pa onemogli in podhlajeni, gre vsem sodelujočim, ki so sodelovali v iskalno reševalni akciji, saj je bila koordinacija nalog med službami in intenzivnost izvedbe iskanja na zelo visokem nivoju, so še zapisali v PU Kranj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!