Obrambni minister za N1: Moramo delati umirjeno, da preprečimo morebitne žrtve

Slovenija 07. Avg 202320:05 0 komentarjev

Črno na Koroškem je danes znova obiskal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Kot pravi, je po kaotičnih dneh situacija bistveno drugačna, na pomoč pa so prišle tudi sveže sile z drugih koncev Slovenije. Prihaja tudi mednarodna pomoč, za katero se po ministrovih besedah ni bati.

Tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki je v zadnjih dneh obiskal skoraj vse prizadete kraje, priznava, da je v Črni na Koroškem res najhuje. “Po prvih kaotičnih dnevih je situacija sedaj bistveno drugačna,” je povedal minister.

Poudaril je, da so na terenu potrebovali sveže sile od drugod. Gasilci so tako danes na Koroško prišli tudi iz severne Primorske. “Moramo delati umirjeno, saj je treba pri odpravljanju posledic preprečiti morebitne žrtve,” je bil jasen Šarec. Na Koroškem pomagajo tudi vojaki, ki so si štab uredili v Mežici. Vsa gradbena mehanizacija Slovenske vojske je na terenu, je zagotovil obrambni minister.

Šarec je pri tem poudaril tudi velik obseg tokratne naravne nesreče in potegnil vzporednice z lanskim požarom na Krasu. “Če bi morali, bi raje izbrali Kras. Ta ujma je tako vseobsežna in nekaj, česar še nismo imeli,” je povedal.

Izpostavil je tudi mednarodno pomoč, ki prihaja v državo. Francoska in nemška ekipa z opremo in težkimi stroji je po ministrovih besedah že skoraj pri nas, v Slovenijo pa delujejo že hrvaški in dva madžarska helikopterja. “Za pomoč se ni bati. Zdaj je bistveno organizirati nemoten in učinkovit način dela,” je bil jasen.

Šarec je spomnil tudi na aplikacijo, preko katere lahko prostovoljci ponudijo pomoč. “Vem da je ogromno ljudi v Sloveniji, ki bi radi pomagali. Ne smemo pa delati kaotično. Ljudje, ki pridejo pomagat, nimajo enakega zavarovanja kot reševalne službe. Pomembno je da se prostovoljci prijavijo preko aplikacije, ker je nujno imeti preglednost,” je obrazložil minister.

Pozval je še vse državljane, da se izognejo tveganim aktivnostim. “Gorski reševalci so danes spet reševali zaplezano osebo. Če si bo nekdo zvil gleženj v gorah, bo to lahko usodno za nekoga drugega,” je sklenil Šarec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!