Obsojenim za izkoriščanje deklet v novogoriškem klubu ni uspelo izpodbiti sodbe

Slovenija 12. Feb 202416:46 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Obsojeni zaradi izkoriščanja prostitutk v novogoriškem klubu Margerita in pranja denarja niso uspeli z zahtevo za varstvo zakonitosti, poročajo Primorske novice. Tako ostaja v veljavi sodba višjega sodišča iz leta 2021, ki je šestim obtožencem naložila zaporne kazni v višini od pet mesecev do pet let.

Šesterico je leta 2018 obsodilo novogoriško okrožno sodišče, tri leta kasneje je višje sodišče deloma ugodilo pritožbam obrambe ter nekoliko znižalo kazni.

Eni od vodij nezakonitih dejavnosti Heidi Schwarz je na koncu prisodilo pet let zapora. Po mnenju tožilstva naj bi imel vodilno vlogo tudi njen mož Igor Schwarz, a je bil postopek proti njemu ustavljen zaradi zdravstvenega stanja. Bolgarska državljana Elena Despova Nikolaeva in Nedelche Nedelcho Dimitrov, sta bila obsojena na štiri leta enotne zaporne kazni, Viktor Bolčina, ki je vodil klub Margerita, na tri leta, Miran Hrženjak na leto in devet mesecev, Maja Bolčina pa na pet mesecev zapora. Poleg tega morajo obsojenci vrniti denar, zaslužen z izkoriščanjem prostitucije, skupaj gre za približno 2,3 milijona evrov.

Obtoženi niso uspeli zasejati dvoma o zakonitosti predkazenskega postopka

Kot pišejo Primorske novice, so zagovorniki obsojenih v zahtevah za varstvo zakonitosti navedli, da so preiskovalci depeše bolgarskih kolegov dobili na zvijačen način, vendar s tem niso uspeli zasejati dvoma o zakonitosti predkazenskega postopka. Vrhovno sodišče je pritrdilo tudi oceni okrožnega in višjega sodišča, da pričanje dveh oškodovank, ki sta dejali, da nista bili prisiljeni v prostitucijo, ni verodostojno.

Vrhovni sodniki so potrdili tudi, da je pridobivanje koristi od prostituiranja drugih oseb prepovedano, saj se s tem posega v njihovo pravico do spolne samoodločbe. Kot so dodali, privolitev deklet v prostituiranje zaradi izboljšanja ekonomskega statusa ne negira njihovega izkoriščanja, ampak prav nasprotno.

Obsodba temelji na ugotovitvah Specializiranega državnega tožilstva, da sta Nikolaieva Despova in Dimitrev med leti 2007 in 2013 iz Bolgarije v Slovenijo pripeljala več deklet, ki naj bi bile v lokalu Margerita žrtve prostitucije. Večji del zaslužka, ki je izviral iz te nezakonite dejavnosti, naj bi po mnenju tožilstva nato prali preko več podjetij, ki so se ukvarjala s storitvenimi dejavnostmi.

Schwarz kazen prestaja od lanskega aprila, Despova Nikolaeva od maja predlani, Viktor Bolčina od aprila istega leta. Dimitrov je v zaporu v Bolgariji. Hrženjak je kazen že odslužil z vikend zaporom, Bolčina pa z delom v splošno korist, še pišejo Primorske novice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!