Od pojava covida-19 prihodki slovenske industrije srečanj padli za 70 odstotkov

Slovenija 05. Jan 202215:54 0 komentarjev
Konferenca
PROFIMEDIA

Predstavniki slovenske industrije srečanj vlado ponovno pozivajo k pomoči. Pripravili so pet sklopov predlogov ukrepov, ki jih želijo predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku predstaviti še v tem mesecu.

Slovenska industrija srečanj v luči koronske krize, ki je sektor močno prizadela, ponovno poziva vlado k pomoči. Svoje zahteve, med katerimi so kritje fiksnih stroškov, čakanje na delo in finančne spodbude, so danes naslovili na premierja Janeza Janšo in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Industrija srečanj ostaja v zahtevnem položaju. “Ob omejitvi javnega življenja zaradi pandemije covida-19 je bila slovenska industrija srečanj prva prizadeta in bo glede na hitro širjenje različice omikron in nezmožnosti našega dela in načrtovanja cele palete srečanj verjetno tudi zadnja, ki bo okrevala. Podjetja, ki delujejo znotraj industrije srečanj se v povprečju spopadajo s 70-odstotnim izpadom prihodkov v primerjavi s predkoronskim letom 2019. Na drugi strani pa jih pestijo težave s fiksnimi stroški, večanjem cen energentov, begom kadra,” so zapisali v pismu Janši in Počivalšku, ki so ga delili tudi z javnostjo.

Srečanje želijo še v januarju

Ura je odbila, so poudarili in na odločevalce naslovili prošnjo, “da z veliko resnostjo in odgovornostjo” preučijo predlog ukrepov za rešitev slovenske industrije srečanj. “Vljudno vas prosimo, da se še v prvi polovici januarja srečamo z vami in da najdemo ustrezno rešitev za preživetje slovenske industrije srečanj,” so dodali.

Izpostavili so podatek, da njihova iniciativa povezuje preko 350 podjetij, ki ustvarjajo okoli 15.000 delovnih mest. Od industrije srečanj je, kot so spomnili, posredno odvisnih tudi 20.000 kreativcev, po večini gre za samostojne podjetnike in samozaposlene v kulturi, hkrati pa tudi številnih delovnih mest, ki so neposredno povezana skozi njihove aktivnosti.

Potreba po kritju fiksnih stroškov

Svoje predloge ukrepov so strnili v pet sklopov. Prvi se nanaša na kritje fiksnih stroškov podjetij ter skrajšani delovni čas, čakanje na delo in mesečni temeljni dohodek za samozaposlene v prvi polovici letošnjega leta. V drugem želijo sredstva za preživetje in zagon dejavnosti v obliki subvencije do največ 10 odstotkov ugotovljenega padca prometa za podjetja, ki so jim prihodki upadli za najmanj 65 odstotkov. Samozaposlenim bi, glede na višino padca prihodkov, namenili od 8300 do 12.600 evrov pomoči.

Konferenca
PROFIMEDIA

Glede na zaostrovanje koronske krize v tretjem ukrepu predlagajo podaljšanje ukrepa poroštvene sheme za vračilo stroškov za dogodke, ki so s predpisom omejeni ali prepovedani, najmanj do 30. septembra 2022.

Finančna spodbuda za pet let

Želijo tudi, da se za petletno obdobje uvede finančna spodbuda pri pridobivanju mednarodnih dogodkov v višini 20 evrov na udeleženca. Podpora bi veljala za vse kongrese in druge mednarodne dogodke z več kot 350 udeleženci in minimalno 500 nočitvami. Za razstavljavce na večjih tradicionalnih mednarodnih sejmih v Sloveniji pa bi država primaknila 35 odstotkov stroškov za najem sejemskega prostora ali opreme za ta prostor, vendar ne več kot 35 evrov na kvadratni meter, za naslednje dve leti.

Nenazadnje si želijo sproščanja omejevalnih ukrepov. “Zavedamo se, da je med nami epidemija in da je potrebno storiti vse, da se zaščitijo človeška življenja. Vendar menimo, da morajo biti ukrepi sorazmerni, glede na možnost prenosa okužb v vsaki panogi,” so podčrtali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!