Odpoklicali več živil: prisotnost salmonele in presežena vrednost kadmija

Slovenija 07. Okt 202412:18 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Uprava za varno hrano je v petek odpoklicala več živil. Med drugim rukolo, pri kateri so ugotovili prisotnost salmonele. Pri zamrznjeni špinači pa so ugotovili preseženo vrednost kadmija.

V petek je bilo iz prodaje odpoklicanih več izdelkov, je sporočila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Med umaknjenimi živili je rukola z italijanskim poreklom, ki so jo prodajali v Mercatorju, Engrotušu in Sparu. Gre za živila: rukola, 250 gramov, lot: 274 (Engrotuš); rukola, 100 gramov, loti: 255, 261, 263, 267 (Mercator); Bio rukola Biozone, 100 gramov, loti: 255, 261, 263, 267 (Mercator); Naturpur, 100 gramov, loti: 255, 256, 268 (Spar Slovenija); rukola Veg, 100 gramov, lot: 254, 256, 257, 262, 264 (Spar Slovenija).

Uprava je bila prek evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF) obveščena o odpoklicu iz prometa. Razlog za takšen ukrep je morebitna prisotnost bakterije Salmonella umbilo v živilu. Salmonelo so ugotovili v rukoli dobavitelja – s kmetijskega gospodarstva.

Potrošnikom, ki so kupili rukolo in jo še imajo doma, na upravi svetujejo, naj je ne uporabijo oziroma zaužijejo, temveč jo zavržejo ali vrnejo na mesto prodaje. Uprava je na svoji strani še zapisala, da so bile zadnje distribucije v trgovine izvedene 29. septembra (lot 274), 23. septembra (lot 267, 268), 19. septembra (lot 263, 264), ostali loti pa pred 19. septembrom.

Umik zamrznjene špinače in pelinkovca

Med odpoklicanimi izdelki se je znašla tudi zamrznjena špinača slovenskega porekla sicer hrvaškega proizvajalca Z.M.H. Horvat, d. o. o. Prodajali so jo v Sparu. Uprava za varno hrano je bila od odgovornega nosilca živilske dejavnosti obveščena o umiku proizvoda. Z lastnimi kontrolami so namreč ugotovili presežek zgornje mejne vrednosti za kadmij.

Odpoklic zamrznjene špinače
Odpoklic špinače (Foto: UVHVVR)

Gre za špinačo S-budget, pakirano po 400 gramov, z datumom uporabe do 19. aprila 2026. Pristojni potrošnikom svetujejo, naj živila iz previdnosti ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa.

Iz prodaje so umaknili tudi hrvaški pelinkovec hrvaškega proizvajalca Degenija, d. o. o. Uprava je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela vzorec pelinkovca, v katerem je preverjala skladnost z zakonodajo o aromah in sestavinah z aromatičnimi lastnostmi. Z analizo je bila dokazana presežena mejna vrednost beta azarona in tujona, spojini, ki sta sicer tudi naravno prisotni v določenih vrstah rastlin.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!