Odzivi na kazensko ovadbo: Mesec od premierja pričakuje širša pojasnila

Slovenija 16. Okt 202414:31 0 komentarjev
Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)

Dan po tem, ko je policija kazensko ovadila premierja Roberta Goloba, se vrstijo odzivi predstavnikov parlamentarnih strank. V koalicijskih strankah SD in Levica razmere spremljajo, minister Luka Mesec pa od premierja pričakuje, da bo koaliciji širše pojasnil, kaj se dogaja. Ostrejši so bili v NSi, kjer se sprašujejo, katerim premierjevim besedam naj še verjamejo. Goloba ob tem pozivajo k pričanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nedopustnega vpletanja politike v delo policije.

Na novico, da je policija na specializirano državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba, sta se odzvali koalicijski partnerici Levica in Socialni demokrati.

Ti so v krajši pisni izjavi navedli, da zadevo spremljajo z vso resnostjo in pozornostjo. “Ovadba zoper predsednika vlade odpira pomembna vprašanja, zato se bomo o zadevi pogovorili v stranki,” so zapisali in ob tem poudarili, da morajo neodvisni preiskovalni organi opraviti svoje delo strokovno in avtonomno.

Podobno je novinarjem povedal tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki prihaja iz kvote Levice. Kot je dejal, je premier prva pojasnila koordinatorici Levice Asti Vrečko že podal. Ob tem je še povedal, da sedaj nimajo dovolj podatkov, da bi se do kazenske ovadbe opredelili, od premierja pa pričakuje, da bo koaliciji širše pojasnil, kaj se dogaja.

“Mislim, da je vsak politik odgovoren za lastno kredibilnost in verodostojnost. Sam mora presoditi, kdaj je prešel tisto točko, ko ima preveč bremen, da bi lahko še kredibilno in verodostojno opravljal svojo funkcijo,” je sklenil Mesec.

Spomnimo, da je policija ovadbo zoper premierja podala zaradi očitkov o njegovem vplivanju na delo policije, kar sta mu očitala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Policija je vse od odstopa Bobnar preverjala njene navedbe o Golobovem vmešavanju v delo policije, zdaj je specializiranemu tožilstvu podala ovadbo. Po informacijah N1 je policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja, specializirano državno tožilstvo pa lahko ovadbo zavrže ali pa zahteva uvedbo sodne preiskave.

NSi premierja poziva k pričanju pred preiskovalno komisijo

Odziv na ovadbo je prišel tudi iz opozicijske Nove Slovenije, kjer ocenjujejo, da se premier zapleta vsakič, ko stopi pred kamere. Poslanka NSi in članica parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vpletanja politike v delo policije, Vida Čadonič Špelič je v izjavi spomnila, da v teh dneh mineva eno leto od pričanja Bobnar in Lindava pred preiskovalno komisijo.

“Obtožbe so bile takrat zelo konkretne in zelo jasne, pa tudi dovolj močne, da bi pričakovali, da bo predsednik vlade takoj po tem pričanju, kot je obljubil, stopil pred kamere in povedal svojo resnico. Zaradi ljudi, ne zaradi poslancev, kajti funkcijo, ki jo opravlja, opravlja za ljudi in ljudje mu morajo zaupati,” je dejala. V NSi ocenjujejo, da si tega zaupanja premier doslej ni zaslužil. Po njihovi oceni pa je ob kazenski ovadbi povedal nekaj stvari, ki “ponovno mečejo slabo luč nanj oziroma na njegov spomin”.

Čadonič Špelič je tako izpostavila, da je premier Golob v svojih dosedanjih izjavah navajal, da sta se z Bobnar srečala dan pred imenovanjem vlade, danes pa je dejal, da je še pred volitvami, v času, ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z njim in bila dvakrat pri njem na lastno pobudo. “Kako naj zdaj verjamemo in katerim besedam naj verjamemo? Govorimo o najvišji politični funkciji v državi. Nihče se nima pravice izmikati organom pregona in ne ljudstvu, ki zasluži resnico. Država si zasluži predsednika vlade, ki je verodostojen,” je poudarila Čadonič Špelič.

Tako pričakujejo, da se bo predsednik vlade zdaj vendarle odločil pričati pred omenjeno parlamentarno komisijo, predsednika komisije Aleša Rezarja pa pozivajo, da premierja tudi povabi na zaslišanje. Poslanka Čadonič Špelič je napovedala, da bo Rezarja danes k temu pozvala tudi pisno.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!