Za zdaj odpovedi operacij na onkološkem inštitutu še ni, a stiska je velika

Koronavirus 25. Jan 202213:24 > 14:40 3 komentarji
Onkološki inštitut Ljubljana
N1

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so morali zaradi okužb s koronavirusom vzpostaviti rdečo cono. Kot je povedala strokovna direktorica inštituta dr. Irena Oblak, za zdaj še ni bilo treba odpovedati nobene operacije, a v nadaljnje bo potrebna natančna triaža primerov. "Držimo se epidemioloških ukrepov, ta zadeva ni hec," je še pozvala državljane in državljanke k zaščiti najranljivejših.

Onkološki inštitut Ljubljana je moral v petek vzpostaviti rdečo cono za svoje hospitalizirane bolnike zaradi okužb s koronavirusom. Ker je rdeče območje vzpostavljeno na kirurškem oddelku, so na onkologiji opozorili, da bodo morali zmanjševati onkološko dejavnost.

Zaradi tega so veliko zaskrbljenost že izrazili v slovenskem združenju organizacij bolnikov z rakom Onko Net. “Kljub velikemu pritisku okužb z omikronom odločevalce ponovno prosimo in pozivamo, naj na vse načine podprejo zaposlene v zdravstvu, posebej v onkologiji, in jim omogočijo nemoteno zdravstveno obravnavo onkoloških bolnikov. Zamude in odpovedi namreč bolnikom z rakom pomembno poslabšujejo možnosti dobrih izidov zdravljenja in preživetja,” so zapisali.

“Ta zadeva ni hec”

“Zaradi izrazitega poslabšanja epidemiološke slike v državi in intenzivnega polnjenja covidnih postelj v drugih bolnišnicah smo morali vzpostaviti rdečo cono. Svojih covid pozitivnih bolnikov nismo mogli prestaviti v druge covid bolnišnice. Upam in verjamem, da bo rdeča cona vzpostavljena le kratek čas – 14 dni, največ en mesec. Trenutno je odsotnih približno 20 odstotkov zaposlenih iz različnih razlogov, a še vedno obvladujemo situacijo. Tudi z izpadom kadra se nadaljuje zdravniška obravnava,” je dejala generalna direktorica onkološkega inštituta Andreja Uštar.

Izbruha na onkologiji ni bilo, našli pa so posamezne bolnike, ki so bili pozitivni na koronavirus, je povedala strokovna direktorica onkologije dr. Irena Oblak. Trikrat tedensko sicer na inštitutu opravijo presejalno testiranje in tako “polovijo” pozitivne. “Včasih nas svojci ne razumejo, da je lahko vsak vstop in vnos okužbe kritičen,” je dejala in povedala, da so omejili obiske, razen za redke izjeme (na primer v primeru nenadnega poslabšanja stanja).

“Naredili smo triažo. Tisti, ki bodo potrebovali operacijo prej, jo bodo prej dobili. Samo upam, da nam ne bo treba covid posteljnih kapacitet še dodatno širiti. Imamo tudi dogovor z UKC Ljubljana, da če bi imeli hudo bolnega covid pozitivnega bolnika, bi ga oni prevzeli, saj mi res potrebujemo intenzivni oddelek, če ne nam celoten operacijski del pade,” je dodala.

Za zdaj ni bila odpovedana še nobena operacija, v nadaljnje pa bo potrebna zelo natančna triaža. “Na koordinacijskih sestankih se dogovarjajo, kako bodo širili posteljne kapacitete na covidnih oddelkih, in nekje so meje. Na vsakem sestanku trepetamo. /…/ Razumem stisko drugih bolnišnic, ki se pripravljajo. Ta val je visok. /…/ Z upanjem zrem v njegov vrh, ki ga epidemiologi napovedujejo za okoli 1. februarja. Ker potem bo še nekaj časa, kak teden hudo. Potem pa – upam – nas čakajo boljši časi.”

“Situacija že dolgo traja, ‘zmatrani’ smo že vsi, mi, vi … Zato bi apelirala na državljane: držimo se epidemioloških ukrepov, ta zadeva ni hec,” je še pozvala dr. Oblak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje