Opomin za občinsko svetnico, ki je za funkcijo predlagala kar sina

Slovenija 06. Sep 202411:31 1 komentar
KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je občinska svetnica občine Preddvor kršila načelo nasprotja interesov, ko je kot predsednica občinske komisije za člana posvetovalnega telesa občinskega sveta predlagala svojega sina. Občinski svetnici je KPK že izdala opomin.

Občinska svetnica občine Preddvor Ivka Sodnik je kršila nasprotje interesov, je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Sodnik je kot predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja kot kandidata za člana določenega sveta predlagala sina in kot občinska svetnica sodelovala pri obravnavi oziroma glasovanju o kandidatih za določene člane svetov.

KPK je na lastno pobudo aprila 2023 uvedla postopek predhodnega preizkusa zaradi suma kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupciji o nasprotju interesov v občini Preddvor.

V poročilu so zapisali, da je Sodnik kot kandidata za člana sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predlagala sina ter oblikovala in sprejela predlog kandidatov za imenovanje v delovna telesa občinskega sveta.

Kot članica občinskega sveta občine Preddvor je obravnavala in potrdila člane obeh omenjenih svetov, pri čemer je bil eden od predlaganih kandidatov tudi njen sin. S tem se je znašla v okoliščinah, ki po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije pomenijo kršitev nasprotja interesov. Ker o tem ni pisno obvestila nadrejenega oziroma predstojnika, niti se ni iz postopka izločila, ji je Komisija za preprečevanje korupcije že predhodno izdala opomin,” so zapisali pri KPK.

Ob tem so dodali, da bi morala občinska svetnica Sodnik pred sodelovanjem pri pripravi predloga in pred glasovanjem o navedenih sklepih prenehati delo in ob zaznavi omenjenih okoliščin, ki bi vplivale ali ustvarile videz, da vplivajo na nepristransko in objektivno opravljanje njenih nalog, o tem pisno obvestiti župana občine.

“Dejstvo, da je njen sin kasneje odstopil iz članstva obeh svetov ter da sta sveta zgolj posvetovalni telesi občinskega sveta, ni bistvenega pomena za obstoj morebitnega nasprotja interesov, saj samo imenovanje v svete občine predstavlja vsaj nepremoženjsko korist (npr. referenco) za družinskega člana obravnavane osebe,” pravijo na KPK.

Ob tem so še dodali, da so takšne kršitve nasprotja interesov na lokalni ravni precej pogoste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje