Organizirajte in optimizirajte: Sodobne rešitve za shranjevanje v vašem domu

Oglas 19. Mar 202409:39 0 komentarjev
spalnica, dom
promocijska fotografija

Vsak od nas si želi imeti estetski dom, ki je obenem funkcionalen in dobro organiziran. Čeprav organizacija doma morda zveni zapletena, je lahko zelo enostavna, če le poznate nekaj trikov. Razkrivamo vse skrivnosti, ki jih morate poznati za urejene in optimizirane prostore.

Zakaj je organizacija doma tako zelo pomembna?

Ne samo, da organizacija doma prispeva k bolj estetskim prostorom, hkrati močno vpliva tudi na kakovost življenja. Tukaj je samo nekaj prednosti, ki jih prinaša organiziran dom:

–          Lažja osredotočenost: neurejen prostor je moteč dejavnik, ki krati vašo pozornost. Z ustrezno organizacijo to odpravite in poskrbite za maksimalno osredotočenost.

–          Večja produktivnost: ste se kdaj vprašali, koliko časa porabite za iskanje stvari v neurejenem domu? Organizacija doma vam omogoča, da ne zapravljate časa in si zagotovite večjo produktivnost.

–          Boljše počutje: neorganizirani prostori lahko privedejo do občutka preobremenjenosti in stresa. Ohranjanje čistega, urejenega in optimiziranega doma prinaša občutek notranjega miru.

–          Prihranek denarja: se vam je kdaj zgodilo, da nečesa doma niste našli, zato ste se odpravili v trgovino in kupili novo? V organiziranem domu boste stvari lažje našli, kar bo preprečilo nepremišljene in nepotrebne nakupe.

–          Več časa: koliko svojega prostega časa namenite pospravljanju? Z optimizacijo bo tudi to opravilo hitrejše in lažje, vi pa boste imeli več časa za ljudi in hobije, ki vas veselijo.

–          Boljši družinski odnosi: ko je prostor, ki ga delite z družinskimi člani, neurejen, to lahko pripelje do napetosti v odnosih; sploh če so nekateri člani družine bolj organizirani in urejeni kakor drugi. Organiziran dom omogoča lažje pospravljanje, boljše vzdušje v domu in posledično boljše družinske odnose.

otroški kotiček
promocijska fotografija

Kje začeti?

Organizacija doma je enostavna, potrebujete le dober sistem, ki vam je pisan na kožo. Če po spletu občudujete urejene domove, a ne veste, kako bi se tega lotili sami, je tukaj nekaj smernic, ki vam bodo za začetek v pomoč:

1.       Začnite z enim prostorom: izberite si prostor, ki zahteva najmanj organizacije in optimizacije. Tako se ob začetku ne boste počutili preobremenjeno.

2.       Preglejte vse stvari, ki jih imate: odprite vse omare in skrite predale ter temeljito preglejte stvari v prostoru. Znebite se tistega, česar več ne potrebujete, in po kategorijah sortirajte stvari, ki jih boste obdržali; knjige zložite na en kup, otroške igrače na drugega, elektroniko na tretjega …

3.       Razmislite, kako stvari najbolj optimalno pospraviti: oglejte si prostor in ocenite, kako bi lahko vsako kategorijo stvari razporedili. Pri tem upoštevajte tudi, katere predmete uporabljate bolj in katere manj pogosto. Pri iskanju navdiha za organizacijo si pomagajte s spletom.

4.       Prostor vzdržujte: ko ste prostor organizirali, je pomembno, da ga ohranjate urejenega. Da za to ne bi porabili preveč časa naenkrat, si organizacijo porazdelite čez teden; vsak dan pospravljanju namenite 10–30 minut. Tako ne boste preobremenjeni.

omara
promocijska fotografija

Pripomočki za organizacijo doma, ki jih morate poznati

V sodobnem svetu je organizacija doma še bolj enostavna zato, ker imamo na voljo številne organizacijske pripomočke. Tukaj je nekaj glavnih, zaradi katerih bosta organizacija in optimizacija doma postali mačji kašelj.

Modularne omare

Modularna omara je sestavljena iz posameznih modulov ali delov, ki jih je mogoče kombinirati in prilagajati glede na vaše potrebe, želje posebne zahteve in dimenzije prostora. V vsak modul lahko pospravite svojo kategorijo predmetov in tako poskrbite, da je vaš dom maksimalno organiziran.

Poleg prilagodljivosti in organizacije je prednost modularne omare tudi ta, da je izjemno enostavna za sestavljanje, obenem pa je zelo vsestranska. Uporabljate jo lahko v praktično vsakem prostoru; v spalnici za oblačila in posteljnino, v otroški sobi za šolske potrebščine in igrače, v domači pisarni za rokovnike, papirje in pisala.

Dodaten nasvet: uporabite transparentne omare, s katerimi boste imeli lažji pregled nad tem, kje imate kaj.

Večnamensko pohištvo

Za organiziran dom ne potrebujete velike kvadrature. Sploh če imate prostorsko stisko, vam bo pri optimizaciji doma močno koristilo večnamensko pohištvo. Gre za kose pohištva, ki opravljajo več funkcij. Vaša postelja, klop ali delovna miza lahko denimo nudijo prostor za shranjevanje, da bo vaš dom še bolj urejen.

Inteligentne organizacijske enote

V dobi pametnih naprav seveda ne moremo pozabiti na inteligentne organizacijske enote. Danes obstajajo že aplikacije, ki vam pomagajo pri organizaciji, pametne omare, pametni hladilniki in drugi sodobni pripomočki, ki lahko močno olajšajo vsakodnevno življenje. Stopite v korak s časom in dovolite, da vam pametne naprave pomagajo urediti dom.

Košare, zaboji, predali in kozarci za shranjevanje

Razne škatle za shranjevanje, košare, zaboji in podobni pripomočki vam bodo olajšali organizacijo prav vsakega prostora. Mnogi so tudi estetsko izoblikovani in poleg optimizacije služijo še kot dekoracija v prostoru. Raziščite vse pripomočke in izberite tiste, ki so najbolj smiselni glede na vašo individualno situacijo ter potrebe.

Nalepke in etikete

Za popolno organiziran dom je pomembno, da vse stvari tudi ustrezno označite. Pri tem so vam lahko v pomoč samolepilne nalepke ali etikete, na katere preprosto napišete, kaj je v nekem zaboju, predalu ali škatli.

Za urejen in organiziran dom obiščite Bauhaus

V Bauhausu vas čaka pestra ponudba sodobnega pohištva in organizacijskih sistemov, s katerimi bo vaš dom maksimalno optimiziran in urejen. Obiščite nas, preberite naš blog z nasveti in raziščite naše kakovostne izdelke, ki bodo organizacijo doma naredili prijetno, enostavno in zabavno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!