Osebe pod skrbništvom že na evropskih volitvah z volilno pravico

Slovenija 30. Jan 202415:38 > 17:06 0 komentarjev
Shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo pod geslom Volilna pravica ni kaprica
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci in poslanke so soglasno, z 79 glasovi za in nobenim proti, sprejeli novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki odpravlja omejitev tako aktivne kot pasivne volilne pravice osebam, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir postavljene pod skrbništvo. Nova ureditev bo veljala že na letošnjih volitvah v Evropski parlament.

Novelo zakona je v zakonodajni postopek vložila koalicija. Z njo želijo vrniti aktivno in pasivno volilno pravico, ki državljanom omogoča voliti in biti izvoljen, približno 3.500 osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi ovirami. Ureja se tudi možnost pomočnika, ki si ga lahko vsak izbere sam, pogoj je le, da je pomočnik polnoleten. Gre za pomočnika, ki volivcu pomaga izraziti njegovo voljo.

Kot je na današnji seji v imenu predlagateljev pojasnila Tereza Novak (Svoboda), se z novelo vračamo k osnovnemu določilu slovenske ustave, predvsem pa gre za dejanje izkaza spoštovanja dostojanstva vsem odraslim osebam v Sloveniji, ki jim je s trenutno ureditvijo volilna pravica odvzeta. “Če bomo danes novelo potrdili, bomo lahko na to tudi upravičeno vsi skupaj ponosni in to bo tudi pomenilo, da bodo naslednje volitve v Sloveniji zares volitve vseh odraslih oseb,” je poudarila pred današnjim glasovanjem.

Novelo poslanci soglasno podprli

Predlog je dobil soglasno podporo vseh poslanskih skupin. “Menim, da bomo s sprejetjem novele naredili velik korak v smislu državnosti, v smislu varstva demokracije, netolerance diskriminacije, spoštovanja vseh in vsakogar ter v smislu približevanja čim bolj vključujoči družbi,” je v imenu poslanske skupine Svoboda dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. S sprejemom novele se Slovenija po njenih besedah pridružuje naprednim evropskim državam.

V SD po besedah poslanca Predraga Bakovića zakonsko novelo razumejo kot krepitev dostopnosti volilnega procesa ter krepitev državljanske pravice voliti in biti voljen, v tem kontekstu pa tudi krepitev demokratičnosti Slovenije in njene politične kulture. Ob pomislekih glede morebitnih zlorab pa v SD ocenjujejo, da preprečitev morebitnih zlorab kot razlog, da se tega zakona ne podpre, ne odtehta namer zakona, je dodal.

Shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo pod geslom Volilna pravica ni kaprica
Majski shod “Volilna pravica ni kaprica”. (Žiga Živulović jr./BOBO)

Tudi v Levici predlog podpirajo. Kot je poudarila Nataša Sukič, naj bi bila po ustavi volilna pravica splošna in enaka, a v praksi žal ni tako. Ureditev, po kateri bi bila volilna pravica osebam, ki so postavljene pod skrbništvom, po njenih besedah diskriminatorna, dotika se najranljivejših v naši družbi in je v neskladju s konvencijo o pravicah oseb z invalidnostjo.

Novela je naletela na podporo tudi v opoziciji. “Volitve so oziroma bi morale biti praznik demokracije in ni razloga, da ta praznik ne velja za vse,” je poudarila poslanka SDS Anja Bah Žibert. Pomisleki, da lahko pride do zlorab, je treba po njenih besedah sicer jemati z vso odgovornostjo, “ne sme pa to biti razlog, da to pravico onemogočamo”. Spomnila je tudi, da je predlog v osnovi pripravil državni svet, koalicija pa ga je povzela.

Tudi v NSi menijo, da bo zakonodajna sprememba pripomogla k višji stopnji demokracije. Vida Čadonič Špelič je sicer ob tem opozorila na pomisleke zakonodajno-pravne službe DZ, da osebe, ki jim je bila aktivna volilna pravica odvzeta, morda volilne pravice ne bodo mogle izvrševati, saj je sposobnost samostojnega oblikovanja volilne volje nujna predpostavka za izvrševanje volilne pravice. Kot je dodala, bodo torej imeli pomočniki res veliko odgovornost, da bodo zaznali resnično voljo teh oseb.

Pred današnjim glasovanjem so na pomen volilne pravice za vse pred DZ opozorili tudi v Zvezi Sonček, Zavodu Risa in Društvu za kulturo inkluzije. Predstavnik Zveze Sonček Iztok Suhadolnik je poudaril, da so v zvezi že vrsto let opažali povečevanje števila oseb, ki so izgubile volilno pravico, ki pa je temeljna človekova pravica.

Zagovornik načela enakosti pozdravil vrnitev volilne pravice osebam pod skrbništvom

Zagovornik načela enakosti je pozdravil spremembo zakona o volitvah v DZ, ki volilno pravico zagotavlja vsem polnoletnim državljanom, med njimi tudi osebam, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir postavljene pod skrbništvo. Poziva še k zagotovitvi praktičnega izvrševanja volilne pravice, so sporočili iz zagovornikovega urada.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je vrsto let opozarjal na diskriminacijo pri volilni pravici. Maja 2022 je z uradno oceno, da je odvzemanje volilne pravice izključno ljudem z določenimi invalidnostmi diskriminatorno dejanje, s tem pa seznanil tudi poslance državnega zbora in državne svetnike, so navedli v sporočilu za javnost.

Lobnik se je poslancem in državnim svetnikom zahvalil za njihovo ukrepanje. “Pomembna je izenačitev vseh državljanov v njihovi pravici voliti in biti voljeni. Pomembno pa je tudi novo zakonsko določilo, da se ljudem s psihosocialnimi in intelektualnimi invalidnostmi dovoli, da imajo pri glasovanju pomočnika,” je zapisal. Ob tem opozarja, da mora biti izvrševanje volilne pravice zagotovljeno tudi praktično. Volilni postopki in volilno gradivo morajo biti dostopni, lahko razumljivi in uporabni za opolnomočenje vseh volivcev, ne glede na njihove osebne okoliščine, še dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!