Ostre obtožbe na račun župana Leljaka: “V taki zgodbi se mi ne vidimo”

Slovenija 21. Avg 202421:06 0 komentarjev
Roman Leljak
Roman Leljak (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V radenskem občinskem svetu šest svetnikov opozicije trdi, da župan Roman Leljak na sejah prekinja njihove nastope, jim skače v besedo in je do njih "zadirčen". Opozicijski član občinskega sveta Marko Krajnc je povedal, da v takih primerih ne bodo več sodelovali na sejah. Župan je medtem zanikal, da je kadarkoli komu kršil pravico do govora.

Svetnik SD Marko Krajnc je dejal, da bodo v prihodnje svetniki opozicije – gre za šest od 16 članov občinskega sveta v Radencih – odhajali s sej, če bo župan Roman Leljak nadaljeval z dosedanjo prakso. “Če se svetnik v svojem nastopu drži teme in dnevnega reda in mu župan nenehno skače v besedo, ga prekinja, ga s tem moti, potem pa poslušamo enostranski monolog župana, v katerem je zadirčen … V taki zgodbi se mi ne vidimo,” je povedal Krajnc.

Dodal je, da je to v nasprotju ne le z bontonom in etiko, ampak tudi z občinskim poslovnikom. Če se svetnik vključi v razpravo in se drži dnevnega reda, mu po poslovniku pripada sedem minut časa za nastop, je navedel Krajnc.

Župan pa jih po njegovih besedah prekinja in ne počaka do konca nastopa. Kot je dejal Krajnc, na ta način na sejah ne morejo postavljati vprašanj, dajati pobud ali kako drugače sodelovati. “Želimo biti produktivni in aktivni, ne pa le sedeti na sejah,” je dodal.

Roman Leljak
Roman Leljak (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Koalicijski svetniki naj težav ne bi imeli

Svetniki koalicije pa po njegovih besedah teh težav z županom nimajo, saj se ne oglašajo veliko, načeloma le pri točki vprašanj in pobud, ko prenašajo pobude svojih volivcev. Njih župan ne opozarja in prekinja, je opozoril Krajnc in dodal, da svetniki koalicije delujejo kot “glasovalni stroj”.

Župan Leljak na te očitke odgovarja, da ne držijo in da je do zdaj na sejah vzel besedo le enemu svetniku, ki se ni držal obravnavane teme. “Niti v enem trenutku nisem nikomur kršil pravice do govora. Če pa si jemljejo pravico, pa bi debatirali takoj, v vseh zadevah, to pa ne gre,” je za STA povedal Leljak.

Kot je dejal, pa svetnikom ne bo dovolil govoriti o temah, ki niso povezane z dnevnim redom. Če svetniki govorijo o temi, ki ni na dnevnem redu, morajo počakati na točko vprašanj in odgovorov. “Tam pa lahko vprašajo in dobijo v skladu z zakonom odgovor takoj oziroma v 30 dneh, tako kot predvideva pravilnik,” je dodal.

Občinski svet v sedanji sestavi je bil sicer izvoljen na predčasnih občinskih volitvah januarja letos, saj je novembra lani odstopilo devet koalicijskih članov občinskega sveta. Odstop so argumentirali s tem, da se v takratnem razmerju moči v občinskem svetu, ko je bila polovica članov v koaliciji, polovica pa v opoziciji, ni dalo delati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!