Že drugi dan odstopil svetnik v Radencih: “Ne želim sodelovati v cirkusu”

Slovenija 01. Feb 202415:10 2 komentarja
občinski svet Radenci
Foto: Občina Radenci/Youtube

V Občini Radenci se je v torek sestal novi občinski svet, ki so ga na nadomestnih volitvah občani izvolili osmega januarja. Že dan kasneje pa je odstopil občinski svetnik Jože Šmelc. Kot je danes povedal za STA, ne želi sodelovati "v cirkusu", kjer predlogov opozicije ne bi upoštevali. Zdaj čakajo občane nadomestne volitve občinskega svetnika.

Jože Šmelc, ki je kandidiral na listi Neodvisne liste za občino Radenci, je dejal, da mu je župan Roman Leljak obljubil, da bo tudi opozicija lahko sodelovala v občinskih odborih in imela možnost odločanja.

“Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je odbore, v katere smo predlagali tudi tri opozicijske kandidate, potrdila, župan pa me je poklical, da se ne strinja s temi kandidati,” je povedal Šmelc. Dodal je, da so vse njihove predlagane kandidate v odboru zamenjali in zato se je odločil, da se “tega ne bo šel in v tem cirkusu ne bo sodeloval, saj se tako ne da delati.”

Vodja Neodvisne liste za občino Radenci Branimir Domanjko je povedal, da je bil ob odstopu svetnika Šmelca presenečen in da Šmelc Neodvisne liste pred odstopom ni obvestil ali se z njimi posvetoval. Kot je dodal, se še niso odločili, ali bodo s svojim kandidatom sploh kandidirali na nadomestnih volitvah.

Kot so glede nadaljnjih postopkov za STA pojasnili v pravni službi občine Radenci, bi svetnika, če bi odstopil po šestih mesecih na položaju, nadomestil kandidat z njegove liste, ki je bil po rezultatih zadnjih volitev takoj za njim. Ker pa je Šmelc odstopil prej kot po pol leta mandata, morajo opraviti nadomestne volitve.

Občina mora tako v volilni enoti Radenci razpisati nadomestne volitve za enega člana občinskega sveta. Vse stranke in liste imajo možnost, da za mesto svetnika volivcem ponudijo enega kandidata. Prvi korak zdaj čaka predsednika občinske volilne komisije, da skliče volilno komisijo in sprejme sklep o razpisu nadomestnih volitev, kar mora narediti v 15 dneh od odstopa svetnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje