Otroci iz Gaze na zdravljenju v Ljubljani: “Preveč sanj je bilo končanih”

N1 video 21. Okt 202412:12 19 komentarjev

Premier Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon, nekdanji predsednik Danilo Türk in generalni komisar UNRWA Philippe Lazzarini so obiskali otroke iz Gaze, ki so na rehabilitaciji v URI Soča. Po obisku so izpostavili grozljive zgodbe, ki so jih slišali od otrok in mladostnikov. "Želijo si odgovora na vprašanje, ali bomo še kdaj imeli normalno življenje," je izpostavil premier. Ob tem je napovedal nadaljnjo pomoč.

Premier Robert Golob je v spremstvu zunanje ministrice Tanje Fajon in nekdanjega predsednika republike Danila Türka obiskal otroke in mladostnike iz Gaze, ki so na rehabilitaciji v URI Soča. Obisku se je pridružil tudi generalni komisar agencije ZN, ki skrbi za palestinske begunce na Bližnjem vzhodu (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Po obisku je Golob povedal, da so se lahko ponovno prepričali o pretresljivih zgodbah palestinskih mladostnikov. “Morija v Gazi se žal nadaljuje z nezmanjšano brutalnostjo, vsi pozivi mednarodni skupnosti naletijo na gluha ušesa,” je rekel premier. Poudaril je, da so pogledi palestinskih otrok usmerjeni v prihodnost. “Želijo si odgovora na vprašanje, ali bodo še kdaj imeli normalno življenje. Na to je težko odgovoriti. Gaza je danes spremenjena v območje, ki morda nikoli več ne bo naseljeno,” je rekel.

Predsednik vlade je izpostavil pomen agencije UNRWA. “To je edino upanje za bodočnost teh otrok, ker jim omogoča šolanje,” je izpostavil. Poudaril je, da je Slovenija agenciji povečala financiranje, in napovedal nadaljnjo pomoč.

Fajon je dejala, da si želi, da bi lahko v Slovenijo na rehabilitacijo pripeljali več otrok. “Kar lahko naredi Slovenija s pomočjo pri rehabilitaciji in psihosocialni pomoči, ki jo otroci potrebujejo, je kaplja v morje, je pa za vsakega otroka in njegovo družino upanje za prihodnost,” je rekla.

Ustanovitelj fundacije Pustimo jim sanje Türk je izpostavil, da hude poškodbe otrok in hud psihološki pretres kažejo globino tragedije v Gazi. “Ko smo začeli projekt, je bilo manj težko, upanje je bilo močnejše. Danes pa je upanje šibkejše, prizadetost otrok pa večja. Danes mnogi ugotavljajo, da se v Gazi dogaja genocid. Ko srečate te otroke, lahko vidite, zakaj je ta ocena tako zelo razširjena,” je rekel.

Lazzarini je povedal, da so jim otroci pripovedovali grozne zgodbe, ki se nikoli ne bi smele zgoditi otrokom. “Žal to niso edini prizadeti otroci v Gazi. Ta brutalna vojna je vojna proti otrokom. Preveč otrok je bilo ubitih, poškodovanih ali je postalo sirot. Preveč sanj je bilo končanih,” je dodal. Generalni komisar je poudaril, da otroci v Gazi že več kot leto dni nimajo dostopa do izobrazbe. “Dlje kot bomo čakali, večja je nevarnost, da bo žrtvovana celotna generacija otrok,” je opozoril in dodal, da je izobrazba ključna za boljšo prihodnost.

V. d. strokovne direktorice Metka Moharić je izpostavila, da URI Soča že vrsto let sodeluje v humanitarnih projektih, kar jemljejo kot poslanstvo. “Ni nam lahko. Takšne zgodbe se nas seveda dotaknejo. Z veseljem delimo svoje izkušnje in znanje,” je povedala in napovedala, da bodo to počeli tudi v prihodnje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje