Pacienti v primežu stavke: po odpovedi termina dobili zasebno ponudbo

Slovenija 23. Jan 202416:25 > 17:31 13 komentarjev
pacient
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zdravniška stavka, ki je vstopila v drugi teden, vse bolj vpliva na obravnavo pacientov. Vse več je odpovedi terminov, mnogi pa o tem sploh niso vnaprej obveščeni. Nekateri zdravniki naj bi pacientom ponudili zdravstveno storitev ob plačilu in izven zdravstvene ustanove. Pacienti opozarjajo tudi, da ne dobiva bolniških potrdil, zveza organizacij pacientov pa pravi, da je zato ogroženo preživljanje številnih družin. Pacienti se obračajo tudi na zastopnike pravic, ki pravijo, da trenutno ne morejo narediti nič.

Zveza organizacij pacientov Slovenije prejema vse več pritožb prošenj in odzivov pacientov o težavah, ki so jim priča v času zdravniške stavke.

Največ pacientov poroča o nedostopnosti zdravnikov družinske medicine v zdravstvenih domovih in še posebej o nedostopnosti specialističnih pregledov in preiskav ter operativnih posegov na sekundarni ravni. Pacienti opozarjajo, da ne morejo dobiti potrdil zdravnikov v zdravstvenih domovih za izplačilo nadomestil zaradi začasne odsotnosti z dela in zato ne morejo uveljavljati te pravice pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pri delodajalcih. To neposredno ogroža preživljanje številnih pacientov in njihovih družin, so v sporočilu za javnost opozorili pri zvezi.

Kot je povedala ena izmed zastopnic pacientovih pravic z območja Ljubljane Duša Hlade Zore, se večina prijav v zvezi s stavko nanaša na potrdila za bolniške staleže. Pacientom, ki ne dobijo potrdil za bolniški stalež, Hlade Zore svetuje, da se v takšnih primerih obrnejo na ministrstvo za zdravje ali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ko gre za odpovedane nenujne zdravstvene storitve, pa je po njenih besedah največ, kar lahko stori zastopnik, da v zdravstveni ustanovi povpraša, kaj bo s čakalnimi seznami v prihodnje.

Treba je uvesti pravila: zdravniki naj bi brez triaže zavračali paciente

Zastopnica je tudi dejala, da je prijela prijavo, pri kateri pacient ni bil vnaprej obveščen o odpovedi posega, na katerega se je pripeljal od drugje. To je izvedel šele ob prihodu v zdravstveno ustanovo. Zveza pacientovih pravic je bila obveščena o več takšnih primerih, zato zahteva, da Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides javno objavi celotno besedilo navodil stavkajočim zdravnikom in pri tem zlasti natančno pojasni, kakšna so merila za odločanje o nujnosti sprejema in izvedbe preiskave in posegov v času stavke. Po mnenju zveze namreč trenutno stanje odločanje zdravnikov po prostem preudarku omogoča, da ti brez pregleda oz. triaže pacienta odločajo, kaj je nujno in zavračajo sprejem pacientov samo s sklicevanjem na stavko.

“Pacienti zvezi pošiljajo sporočila tudi o hudih bolečinskih stanjih in vročini zaradi gripe, covida-19 in obolenj dihal, zdravniki ali medicinske sestre pa jim po telefonu dajo samo priporočila, naj vzamejo Lekadol ali kaj podobnega,” opozarjajo pri zvezi.

Zdravnik
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Pacienti se bojijo, da bi pritožba vplivala na nadaljno obravavo

Zastopnica pacientovih pravic za območje Novega mesta Zlata Rebolj je v času stavke prejela dve pritožbi pacientov, ki jima je bila preklicana operacija. Meni, da je takih primerov več, a da se pacienti bojijo, da bi to lahko imelo posledice pri njihovi nadaljnji obravnavi.

Rebolj pravi, da trenutno zastopniki ne morejo narediti nič. Pacientom kot zastopnica pacientovih pravic svetuje, naj se kljub vsemu obrnejo na vodstvo izvajalca zdravstvene dejavnosti, možnost je tudi prijava na inšpektorat za zdravje. Ob tem pa osebno meni, da stavka “izrablja paciente za dosego nekih ciljev, ki jih najverjetneje velika večina nas ne razume” in verjame, da se za paciente ne bo nič izboljšalo. Čudi se, da zdravniki, ki pravijo, da ne želijo povzročati škode pacientom, ne najdejo drugega načina za dosego svojih ciljev, kot je prekinitev dela in s tem povzročanje škode pacientom.

Novih datumov o obravnavi ni

Ob odpovedih preiskav in že naročenih operativnih posegov pacienti po navedbah zveze tudi ne dobijo novih datumov za nujne posege, ker jim bolnišnice odgovarjajo, da ni znano, koliko časa bo trajala stavka in da bodo že “pravočasno” obveščeni o datumu storitve. To neizbežno za številne paciente pomeni poslabšanje zdravstvenega stanja ali celo ogrožanje njihovega življenja, kar je zlasti nesprejemljivo zaradi težko popravljivih ali nepopravljivih posledic zamud pri zgodnji diagnostiki raka na debelem črevesju, pljučih in drugih notranjih organih, opozarja zveza.

“To neposredno vpliva na možnost preživetja teh pacientov. Zdravniki in izvajalci zdravstvenih dejavnosti ter Fides zato prevzemajo vso odgovornost za škodo, povzročeno pacientom zaradi nepravočasnega dostopa do nujnih preiskav in posegov v času stavke,” poudarjajo pri zvezi, kjer so začeli sistematično beležiti pritožbe pacientov zaradi nesprejema kljub nujnemu zdravstvenemu stanju. Zahtevali bodo pojasnila posameznih izvajalcev in zdravnikov v pisni obliki.

Ob tem predlagajo, da se ministrstvo za zdravje in ZZZS dogovorita z izvajalci zdravstvene dejavnosti za krizne skupine zdravnikov za oceno nujnosti zdravstvene obravnave pacientov izven službe nujne medicinske pomoči, saj ugotavljajo že bistveno večji priliv pacientov v urgentne centre v bolnišnicah.

Foto: PROFIMEDIA

Nekateri zdravniki ob odpovedi obravnave ponujajo samoplačniško storitev izven ustanove

Zveza navaja, da jo pacienti obveščajo, da jim nekateri zdravniki v času stavke ponujajo in tudi izvajajo posege izven zdravstvene ustanove ob neposrednem plačilu. O takih primerih bo obveščala ministrstvo in Zdravniško zbornico Slovenije, saj ocenjuje, da gre za hudo obliko kršitve načel etike, “saj je v takih primerih ločnica med zdravljenjem in opustitvijo denar, ne pa potreba pacienta”.

Zveza še meni, da izvajanje stavke zdravnikov na sedanji način pomeni neetično zlorabo pacientov v borbi proti vladi samo za povečanje plač na podlagi razvrstitve v višje plačne razrede ne glede na obseg in kakovost opravljenega dela posameznih zdravnikov in izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Pri tem ugotavljajo, da Fides ni predlagal oziroma ponudil nobenih ukrepov za izboljšanje učinkovitosti dela zdravnikov in izvajalcev zdravstvenih storitev, temveč dvig plač samo za zdravnike, ne pa tudi za medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje