Pahor državno nagrado za prostovoljstvo podelil gorskemu reševalcu Smoleju

Slovenija 25. Maj 202212:32 > 13:14 0 komentarjev
Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači priredil podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2021. Nagrado je prejel dolgoletni gorski reševalec in predsednik GRS Radovljica Tonček Smolej, ki je nagrado sprejel kot priznanje vsem gorskim reševalcem, ki v najzahtevnejših pogojih rešujejo življenja. Priznanja so prejeli Ivica Čretnik, Veronika Žižek, Slobodan Filipovič, Anton Progar, Društvo Center za pomoč mladim in Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina.

Kot so pojasnili v uradu predsednika republike, gre za najvišja priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljcem oz. prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Nagrada za prostovoljstvo za leto 2021 je šla v roke Tončka Smoleja, ki več kot 50 let deluje kot gorski reševalec. Leta 1982 je prevzel vodenje Gorske reševalne postaje Radovljica, ki se je leta 2006 preoblikovala v samostojno društvo Gorska reševalna služba Radovljica, Smolej pa je vse do danes predsednik društva.

Sodeloval je v več kot 1000 reševalnih akcijah, zadnjih 16 let vodi komisijo za letalsko reševanje. Kot inštruktor reševalec letalec vodi redna usposabljanja kandidatov za pridobivanje nazivov reševalec letalec, zdravnik letalec reševalec in zdravnik hitre nujne medicinske pomoči ter vsakoletno usposabljanje za obnovitev licenc za reševanje v gorah s pomočjo helikopterja. V prostovoljske aktivnosti vloži preko 1000 ur letno, so v obrazložitvi nagrade zapisali v omenjenem odboru.

Kot je dejal v svojem govoru ob prejemu nagrade, je le malo prostovoljnih dejavnosti, kjer bi posameznik tudi za ceno lastne ogroženosti reševal drugega.

Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je po njegovih besedah dobro organizirana, z znanjem in opremo pa primerljiva podobnim organizacijam po svetu. “Zato sprejemam to priznanje kot priznanje vsem članom GRZS, ker je uspešno delo možno le z dobro in ustrezno opremljeno ekipo sodelavcev,” je poudaril.

Priznanja tako za delovanje na področju kulture kot dobrodelnosti

Priznanja za prostovoljstvo za leto 2021 pa so prejeli Ivica Čretnik, Veronika Žižek, Slobodan Filipovič, Anton Progar, Društvo Center za pomoč mladim in Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina.

Ivica Čretnik je prostovoljka več kot 50 let, deluje na področju kulture, športa in turizma. Med drugim skrbi za promocijo jame Pekel in Rimske nekropole, ob kateri organizira tudi kulturne prireditve.

Predanost delu, socialne in vodstvene izkušnje Veronike Žižek so po navedbah urada pomembno vplivale k razvoju in izvedbi programov Počitnic Biserov, Summerjoba in Stične mladih. V projektu Pismo za lepši dan ji je lani uspelo nagovoriti več kot 3.000 ljudi vseh starosti v Sloveniji in Evropi, da so napisali več kot 5.000 pisem za starejše in osamljene po Sloveniji.

Filipovič je ustanovitelj in predsednik Kulturnega društva Veter, ki že več kot 30 let organizira dobrodelne koncerte, med drugim je bil aktivno vpet v izgradnjo novega doma Starejših občanov v Hrastniku. Progar je aktivni član Planinske zveze Slovenije od leta 1958. Kot prostovoljec je med drugim vzgojil generacije planincev, vodnikov, markacistov in varuhov gorske narave.

Društvo Center za pomoč mladim že vrsto let zagotavlja kakovosten psihosocialni razvoj otrok in mladostnikov ter jih podpira na poti odraščanja. Preko različnih inovativnih programov mladim omogočajo odkrivanje in krepitev potencialov, širjenje socialnih mrež ter učinkovito spoprijemanje z izzivi.

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina v Baški grapi ohranja in povezuje naravno, tehnično, literarno, filmsko in industrijsko dediščino v kulturni turizem. S prostovoljskim delom so prepričali zainteresirano javnost, da je zapuščina njihovih prednikov dar preteklosti in bogat vir priložnosti.

Pahor: Prostovoljstvo je najžlahtnejši gradnik skupnosti

Pahor je ob vročitvi nagrade in priznanj izpostavil, da so prostovoljci osebe, ki svojega plemenitega poslanstva ne opravljajo zaradi plačila ali nagrad. “Prostovoljstvo je najžlahtnejši, najplemenitejši gradnik naše povezane skupnosti,” je poudaril. Slovenije brez prostovoljstva si sam ne zna predstavljati, je dodal. Vsem nagrajencem, pa tudi vsem prostovoljcem nasploh je izrekel hvaležnost za njihovo delo in vabilo, da bodo še naprej pomagali navdihovati nove generacije.

Predsednik odbora za podelitev državnih priznanj Jurček Novak je v govoru poudaril, da je biti prostovoljec vrednota in privilegij, ob prostovoljnem delu pa prostovoljec tudi osebno raste. Ob tem se je predsedniku Pahorju zahvalil za naklonjenost prostovoljstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!