Parlamentarna preiskovalna komisija bo pregledala kampanje SDS na Facebooku

Slovenija 24. Okt 202416:14 2 komentarja
Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Državni zbor je razširil parlamentarno preiskavo o sumih nezakonitega financiranja strank tudi na subjekte, ki so bili med letoma 2020 in 2022 v lasti oziroma upravljanju funkcionarjev in članov izvršilnih organov strank tedanje vlade. Preiskava se širi še na financiranje kampanje SDS na Facebooku in poskus prodaje deleža Save Turizma madžarskim pravnim osebam.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med državnozborskimi volitvami leta 2022 je akt o razširitvi obsega preiskave oktobra sprejela soglasno, je na današnji izredni seji DZ pojasnila predsednica komisije Tamara Vonta (Svoboda). Po njenih besedah so se za razširitev odločili na podlagi vmesnega poročila o delu komisije, soglasje k predlogu razširitve pa je podala tudi nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

V prvem vmesnem poročilu, ki ga je DZ sprejel novembra lani, komisija ugotavlja, da so tri velika gradbena podjetja in z njimi povezane hčerinske družbe sklepale oglaševalske pogodbe z medijskimi podjetji, povezanimi z eno od političnih strank, ki so del parlamentarne preiskave, za katere komisija utemeljeno sumi, da je šlo za fiktivne oglaševalske pogodbe. Komisija prav tako ugotavlja, da je bil eden od občinskih svetnikov stranke SDS lastnik podjetja, za katerega obstajajo utemeljeni sumi, da je bilo namenjeno obvodnemu financiranju politične stranke. Tudi iz medijskega poročanja preiskovalnih novinarjev je razvidno, da je dobršen del oglaševalske kampanje, ki jo je na omrežju Facebook vodila Nova24TV, namenjen napadom na politično konkurenco in bi kot tak lahko predstavljal obvodno financiranje volilne kampanje, je povzela Vonta. Ob tem je pojasnila še, da so bili oglasi financirani iz tujine.

poslanka Tamara Vonta
Foto: Matija Sušnik/DZ

“Kot je preiskovalna komisija že ugotovila, je SDS za 14 milijonov evrov za financiranje svojega ključnega političnega projekta podredila interese lastne države Slovenije interesom sosednje Madžarske. Interesi ožjega kroga madžarskega predsednika Viktorja Orbana so bili vidni tudi pri poskusu prevzema slovenskih turističnih kapacitet,” je dejala Vonta.

Tako je po njenih besedah komisija predlagala širitev obsega preiskave tudi na druge gospodarske družbe in zavode, ki so bili med letoma 2020 in 2022 v lasti oziroma upravljanju javnih funkcionarjev in članov izvršilnih organov političnih strank, ki so bile del takratne vlade Janeza Janše (SDS). Preiskovalna komisija je obenem predlagala razširitev preiskave tudi na financiranje oglaševanja volilne kampanje SDS na socialnem omrežju Facebook oziroma družbe Meta in poskus prodaje deleža Save Turizma madžarskim pravnim osebam, ki so bile povezane z madžarskim političnim vrhom.

V predstavitvi stališča poslanske skupine Svobode je Vonta izpostavila, da problem ni omejen “le na Novo24 in Demokracijo, temveč na celo množico satelitskih portalov, ki jih vodijo s SDS povezani posamezniki”. Po njenih besedah namreč “obstajajo indici, da tovrstne prakse niso omejene le na takratno največjo koalicijsko stranko, temveč so bile koalicijski modus operandi 14. vlade Republike Slovenije”. Dejala je, da primerov sumljivih praks v tedanji vladi ne manjka, ter pri tem navedla tedanje ministre Aleksandro Pivec, Zdravka Počivalška, Marjana Dikaučiča in Jožeta Podgorška.

Vonta je bila na seji edina, ki je predstavila stališče poslanske skupine, tudi razprave poslancev na seji ob tej točki ni bilo. DZ je odredil razširitev obsega parlamentarne preiskave z aktom brez glasovanja.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje