Pesticid v slovenskih jabolkih: v NSi kritični do uprave za varno hrano

Slovenija 02. Jul 202419:50 3 komentarji
Jabolka
Foto: PROFIMEDIA

V poslanski skupini NSi opozarjajo na zmedeno obveščanje uprave za varno hrano v primeru slovenskih jabolk z vsebnostjo neregistriranega pesticida fenpiroksimat, ki so se v preteklih dneh znašla na policah trgovin. Poslanka Vida Čadonič Špelič je v zvezi s tem na kmetijsko ministrico naslovila tudi poslansko vprašanje.

Kot je v pisnem poslanskem vprašanju, naslovljenem na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić, opozorila poslanka, se pri obveščanju potrošnikov o uporabi in prodaji sadja in zelenjave, ki vsebuje nedovoljene pesticide oz. le ti presegajo dovoljeno vrednost, ponovno zatika.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po njenih navedbah potrošnike v petek obvestila, da je v uradno odvzetem vzorcu slovenskih jabolk ugotovila prisotnost pesticida fenpiroksimata. “Najprej je konec junija obvestila potrošnike, da so v inšpekcijskem vzorcu slovenskih jabolk našli prisotnost pesticida, ki tam ne bi smel biti. Potrošnikom je svetovala, naj jabolk ne uživajo, naj jih takoj zavržejo oz. vrnejo na mesto nakupa, čez dva dni pa je sledil preobrat, češ da jabolka niso več nevarna, da gre za pesticid, ki ni registriran v Sloveniji, se ga pa sme uporabljati v EU,” je v izjavi za medije izpostavila poslanka.

“Nedopustno, da uprava ne ve, kako je z uporabo in škodljivostjo”

Ker je šlo za inšpekcijski vzorec, je po oceni poslanke prav tako “nedopustno, da uprava ne ve, kako je z uporabo in škodljivostjo pesticida fenpiroksimata”. Vida Čadonič Špelič v poslanskem vprašanju pristojno ministrico sprašuje, katero obvestilo uprave je pravilno in kolikokrat do sedaj so bili potrošniki deležni nestrokovnih obveščanj s strani uprave, ter kdo bo za to prevzel odgovornost.

“Takšno obveščanje vnaša popolno zmedo med potrošnike, kaže na nestrokovno delo uprave in dokazuje, da upravi pod sedanjim vodstvom potrošniki ne moremo zaupati več,” je kritična poslanka.

Glede na to, da trenutno teče tudi natečajni postopek za generalno direktorico uprave, poslanko zanima tudi, ali se zdi ministrici trenutna vršilka dolžnosti direktorice uprave Vida Znoj še primerna za nadaljnje vodenje organa ter ali uživa njeno zaupanje. “Sprašujem se, ali jo bo ministrica za kmetijstvo upala imenovati še naprej za direktorico uprave, ki očitno ni več sposobna odgovarjati za zdravje in varstvo potrošnikov, ki ne deluje v skladu z zakonodajo, ki ji več žal ni moč zaupati,” je še izpostavila Čadonič Špelič.

Vida Čadonič Špelič
Foto: Denis Sadiković/N1

Očitki o slabem obveščanju javnosti glede prisotnosti pesticidov na sadju so na upravo za varno hrano leteli že lani, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Slednje je bil tudi eden izmed razlogov, da je bila oktobra lani razrešena takratna kmetijska ministrica Irena Šinko, ki je stopila v bran upravi za varno hrano.

Pesticid odkrit v okviru rednega vzorčenja

Da so nekateri slovenski trgovci s polic umaknili jabolka slovenskega podjetja Sadjarstvo SLOM, ker se je pri njihovi pridelavi uporabljalo pri nas neregistrirani pesticid, je danes poročal tudi časnik Dnevnik. Kot so navedli, je uprava za varno hrano prisotnost pesticida fenpiroksimat, ki ni dovoljen za uporabo na jablanah, ugotovila v okviru rednega vzorčenja.

Potrošnikom je sprva v petek svetovala, naj živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa, v ponedeljek pa objavila popravek obvestila potrošnikov. V slednjem je zapisala, da so ugotovili prisotnost pesticida, ki ni registriran za uporabo v Sloveniji, je pa registriran za uporabo v EU, ter da je izmerjena vsebnost v skladu z EU-mejno vrednostjo. “Živilo je bilo naprodaj kot Izbrana kakovost, zaradi česar je bil sprejet ukrep umika. Potrošniki lahko jabolka zaužijejo brez tveganja za zdravje. Zaradi kršitve nacionalne zakonodaje pa ga lahko vrnejo na mesto nakupa,” so v časniku povzeli pojasnilo uprave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje