Irena Šinko ni več ministrica za kmetijstvo: državni zbor jo je razrešil

Slovenija 13. Okt 202316:32 > 17:56 3 komentarji

Poslanci so z 49 glasovi za in enim proti razrešili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Predlog je po izgubi zaupanja v DZ poslal premier Robert Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. V razpravi so poslanci podvomili o tem, da je to pravi razlog za razrešitev. Debata je tekla tudi o nutrijah.

Poslanci so danes že odločili da ministrica za zdravje postane Valentina Prevolnik Rupel, zdaj pa poteka razprava o premierjevem predlogu za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Predlog je po izgubi zaupanja v DZ poslal premier Robert Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Dejal je, da odločitev ni bila lahka, a da mora “poskrbeti, da ekipa deluje usklajeno in v skladu z zastavljenimi cilji.”

Ministrica sama ni želela odstopiti, saj da naj o njeni razrešitvi odloča državni zbor, ki jo je tudi imenoval. “To je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem DZ, saj slovenska ustava določa, da ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade,” je pojasnila na današnji izredni seji.

Kaj je povedala Irena Šinko v zadnjem nagovoru poslancev, si oglejte v videu na vrhu članka.

Kot je spomnila, ji Golob v predlogu za razrešitev očita, da se ni pravočasno in ustrezno odzvala, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov in obveščanja potrošnikov. “Kot ministrica, pristojna za področje nadzora nad varnostjo živil, zavračam te očitke,” je poudarila. Ob tem je zatrdila, da je uradni nadzor, ki ga nad izvajalci dejavnosti izvaja uprava, učinkovit ter se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Povzela je način delovanja uprave in med drugim povedala, da ta letno odvzame od 4200 do 5300 vzorcev, ki se analizirajo na različne kemijske, mikrobiološke ter druge parametre. Poleg tega inšpektorji in uradni veterinarji odvzamejo dodatne vzorce. V okviru nadzora vzorčenja živil pri uvozu je bilo letos obravnavanih 1264 pošiljk, odvzetih 469 vzorcev, od tega 273 na pesticide, poleg tega je bilo na meji zavrnjenih 39 pošiljk. “V primeru ugotovljenih neskladij v sklopu uradnega nadzora vzorcev sadja na ostanke pesticidov iz Srbije je uprava izvedla še dodatne aktivnosti. Zadržala je 17 pošiljk, od tega je bila ena neskladna. Od avgusta je bilo odvzetih 25 vzorcev sadja, 78 vzorcev zelenjave, povečalo se je število izrednih inšpekcijskih nadzorov pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave,” je nanizala.

grozdje
Profimedia

Šinko si želi, da njeno funkcijo čim prej zasede stalni minister. “Še letos morajo biti sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto, nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih,” je naštela. Med zakonskimi predlogi je izpostavila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu. Ob tem je poudarila še, da je v kmetijstvu nujno treba ohraniti zadostno in kakovostno pridelavo hrane.

V razpravi tudi o nutrijah in medvedih

Poslanci opozicije, SDS in NSi so v razpravi povedali tudi, da ne verjamejo premierjevim razlogom o razrešitvi, povezanimi z upravo za varno hrano in pesticidi.

“Predsednik vlade je očitno zelo aktivno, oziroma za ministrico celo usodno, deloval iz ozadja, sam ali s kakšno prišepetovalko, to bomo verjetno še izvedeli, a deloval je v škodo slovenskega kmetijstva in podeželja. Ščitilo se je prekomerno število nutrij, medvedov, divjadi in zveri, ubijalo pa se je z živinorejo,” je povedal Tomaž Lisec iz SDS.

Aleksander Reberšek iz Nove Slovenije je dejal: “Najbrž vam je jasno, zakaj ste morali oditi. Odšli ste zaradi zakona o zaščiti živali in nutrij. Uroš Brežan pa je moral oditi zaradi odstrela medvedov.”

Predsednica državnega zbora in poslanka Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je dejala, da Šinko spoštuje, da je kmetijska ministrica delovala strokovno in da ne bo glasovala o razrešitvi.

Po razrešitvi bo državni zbor že danes obveščen, da vodenje kmetijskega resorja začasno prevzema obrambni minister Marjan Šarec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje