Pirc Musar izbrala peterico kandidatov za člane državnotožilskega sveta

Slovenija 27. Okt 202319:34 1 komentar
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je državnemu zboru posredovala kandidatno listo za člane državnotožilskega sveta. Z njo predlaga, da državni zbor pri volitvah štirih članov sveta izbira med petimi kandidati, to so Samo Bardutzky, Zvonko Fišer, Mitja Jelenič Novak, Vlasta Nussdorfer in Ivan Žaberl.

Na razpisanih volitvah, ki bodo potekale 23. novembra, bodo volili osem članov državnotožilskega sveta, od tega štiri, ki jih izvolijo državni tožilci izmed državnih tožilcev, ki nimajo vodstvenih položajev, in štiri, ki jih izvoli državni zbor na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov.

Državnotožilski svet namreč sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli državni zbor na predlog predsednice države. Slednja je predloge zbirala do 15. septembra.

Člani državnotožilskega sveta so imenovani za šest let, po poteku mandata pa ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani. Članom sveta v aktualni sestavi mandati potečejo 18. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje