Pirc Musar Zelenskemu obljubila nadaljnjo pomoč, ta jo je povabil na obisk

Slovenija 25. Jan 202418:14 9 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v luči nedavnega nastopa mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN danes opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Govorila sta predvsem o humanitarni in vojaški pomoči ter povojni obnovi Ukrajine, so sporočili iz urada predsednice. Zelenski je slovensko predsednico med pogovorom povabil na obisk v Ukrajino.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je Volodimirju Zelenskemu prenesla stališče, da si Slovenija še naprej prizadeva za trajen in pravičen mir v Ukrajini ter podpira prizadevanja za organizacijo mirovnega vrha ob prihajajoči drugi obletnici začetka vojne. Vrh mora po njenem vključiti vse relevantne akterje, zagotovljena pa mora biti tudi široka mednarodna podpora.

Ukrajinskemu kolegu se je zahvalila tudi za pomoč njegove države, ki je kljub vojni Sloveniji priskočila na pomoč po avgustovskih poplavah in pomagala pri sanaciji.

Kar zadeva humanitarno pomoč, razvojno sodelovanje in obnovo Ukrajine po vojni, je predsednica Pirc Musar poudarila zavezanost Slovenije k nadaljnjemu zagotavljanju pomoči. “Slovenija bo še naprej nudila humanitarno pomoč s poudarkom na deminiranju, obnovi in rehabilitaciji vojnih žrtev,” je dejala.

Načrtovane dejavnosti vključujejo prenovo stanovanjskih objektov, nastanitvenih centrov, vrtcev, šol, športnih igrišč, vodovodnih sistemov in drugih infrastrukturnih objektov. Slovenija bo sodelovala tudi v razvoju partnerskih odnosov z Ukrajino ter podpirala njeno evropsko integracijo.

Hkrati se je predsednica zavzela za nadaljnje sodelovanje s fundacijo Olene Zelenske. Slovenska vlada je namreč fundaciji soproge ukrajinskega predsednika lani že namenila 200.000 evrov za obnovo bolnišnice v mestu Izjum.

Predsednica Pirc Musar je Zelenskemu v telefonskem pogovoru tudi čestitala za rojstni dan, ki ga praznuje danes, so še sporočili iz njenega urada. Zelenski pa je slovensko predsednico povabil na obisk v Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje