Po dolgotrajni seji se je ustavno sodišče zavilo v molk

Slovenija 22. Maj 202322:11 12 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Po današnji obravnavi pobude za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, pod katero se je prvi podpisal predsednik programskega sveta javne radiotelevizije Peter Gregorčič, se je ustavno sodišče zavilo v molk. Sporočilo je le, da danes v tej zadevi ne bo posredovalo nobenega sporočila.

Ustavno sodišče je imelo na današnji seji, ki se je začela ob 9.30 uri, zgolj eno točko: pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Deset ur kasneje je sporočilo le, da “danes v tej zadevi ne bo posredovalo nobenega sporočila”.

Na naše vprašanje, ali so o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS ustavni sodniki danes sprejeli kakršno koli odločitev oziroma sklep, ustavno sodišče torej ni odgovorilo. Glede na to, da je v preteklih tednih na to vprašanje vedno znova odgovorilo, da v tej zadevi ni sprejelo nobene odločitve, ko je februarja spreje(ma)lo odločitev o začasnem zadržanju dela novele zakona o RTVS, pa je sporočilo, da “danes ne bo nobenih novic z ustavnega sodišča”, pa po mnenju poznavalcev delovanja ustavnega sodišča obstajata dve možnosti. Prva je, da je na današnji seji kakšno odločitev oziroma sklep vendarle sprejelo. Poslovnik ustavnega sodišča namreč določa, da je odločitev ustavnega sodišča javna, ko je odločba ali sklep odpravljen udeležencem v postopku, do tedaj pa lahko vsak ustavni sodnik pisno predlaga ponovno odločanje na seji ustavnega sodišča (revotacija). Kot drugo možnost pa naši sogovorniki navajajo, da je ustavno sodišče današnjo razpravo prekinilo in bo z njo nadaljevalo v prihodnjih dneh.

Po tem, ko na preteklih sejah potrebne absolutne večine (torej vsaj pet) glasov ni dobil predlog sodnika Roka Svetliča o neustavnosti novele zakona, nato pa po navedbah naših virov niti predlog novega sodnika poročevalca Mateja Accetta o skladnosti novele z ustavo, so imeli pred desetimi dnevi sodniki na mizi tudi Accettov predlog, da se odpravi začasno zadržanje izvajanja novele zakona o RTVS. Za sprejem tega sklepa, ki naj bi se mu nasmihala podpora, zadošča navadna večina glasov sodnikov. Vendar do odločanja tedaj ni prišlo. Po naših neuradnih informacijah naj bi namreč sodnik Marko Šorli zaprosil za odložitev odločanja, saj da bo pripravil svoj predlog o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona.

V preteklih dneh so se sicer v medijih pojavljale tudi napovedi, da bi utegnila trojica ustavnih sodnikov, ki nasprotujejo noveli zakona o RTVS – navajali so Klemna Jakliča, Roka Svetliča in Marka Šorlija – pri morebitnem odločanju o razveljavitvi začasnega zadržanja novele zakona zapustiti sejo in s tem preprečiti ukinitev zadržanja. Ker sta bila iz odločanja o zadevi v preteklih mesecih izločena sodnik Rok Čeferin in sodnica Neža Kogovšek Šalamon, bi namreč odsotnost še treh sodnikov pomenila, da ustavno sodišče ne bi bilo sklepčno in torej sklepa ne bi moglo sprejeti. Po oceni nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica pa bi bila preprečitev odločitve z neudeležbo pri odločanju “zelo škandalozna”. Kot je navedel v oddaji Odmevi na TVS, bi bila to “najhujša možna kršitev dolžnosti ustavnega sodnika”. Izpostavil je še, da obstrukcija pomeni oviranje glasovanja na dovoljen način, ne pa na nedovoljen način, to je z odsotnostjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje