Na seji o nakupu računalnikov kljub nesklepčnosti ministrico pozvali k odstopu

Slovenija 23. Sep 202407:15 > 14:17 46 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po dveh preložitvah je ponovno potekala nujna seja komisije DZ za nadzor javnih financ. Obravnavali so nakup 13.000 računalnikov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je na sejo sicer prišla, vendar ker ta ni bila sklepčna, na njej ni mogla sodelovati, so sporočili z ministrstva. Seja komisije se je kljub nesklepčnosti nadaljevala, ministrico Stojmenovo Duh pa so prisotni člani pozvali k odstopu. Po mnenju ministrstva za digitalno preobrazbo so sicer sprejeti sklepi neveljavni zaradi nesklepčnosti.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na današnji seji, na kateri so obravnavali lanski nakup 13.000 računalnikov, kljub odsotnosti koalicijskih poslancev ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh pozvala k odstopu. To, da je seja kljub nesklepčnosti potekala, je za ministrstvo kršitev poslovnika.

Seja bi po prvotnem načrtu morala potekati pred dvema tednoma, a so jo zaradi nesklepčnosti prestavili na minulo sredo. Vendar je bila seja zaradi napovedane odsotnosti članov komisije ponovno preložena, na danes.

Stojmenova Duh je sicer najprej napovedala, da se seje zaradi neodložljivih obveznosti ne bo mogla udeležiti, je v petek prek družbenega omrežja X sporočil predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi). Po današnji seji pa so z ministrstva za digitalno preobrazbo sporočili, da je ministrica na sejo prišla skupaj z državnima sekretarjema in strokovnimi sodelavci, a da na njej ni mogla sodelovati, saj ta v skladu s poslovnikom zaradi nesklepčnosti ne more potekati.

Komisija za nadzor javnih financ o Stojmenovi Duh
Foto: Klara Gojčič/Državni zbor

“To, da je seja, ne glede na nesklepčnost, še vedno potekala, je kršitev poslovnika. Posledično to pomeni, da so vsi sprejeti sklepi neveljavni,” so zapisali na ministrstvu.

Na seji ni bilo članov iz vrst koalicijskih poslanskih skupin. “Moja želja je bila, da je ministrica na seji prisotna in da odgovarja na očitke. Če ima nekdo mirno in čisto vest, potem pride na sejo in polaga račune, če pa je nima, potem pa se skriva po sobanah DZ,” je dejal Vrtovec.

Kljub odsotnosti predstavnikov ministrstva in koalicijskih poslancev so sejo izpeljali, na njej so sodelovali štirje člani komisije iz vrst NSi in predstavnici računskega sodišča. SDS v tem sklicu DZ ni imenovala svojih članov komisije.

Do odsotnosti koalicijskih poslancev je bil kritičen Aleksander Reberšek. Kot je spomnil, so bile za 10. uro sklicane seje poslanskih skupin, za 12. uro pa redna septembrska seja DZ. “Težko me prepričate, da v tej stavbi zdaj ni poslancev koalicije,” je dejal.

Komisija za nadzor javnih financ o Stojmenovi Duh
Foto: Klara Gojčič/Državni zbor

Reberšek je ob tem predsedniku vlade Robertu Golobu očital, da je poklical vodje poslanskih skupin in jim naročil, naj se bojkotira ta seja.

Iz kabineta ministrice za digitalno preobrazbo so sicer v petek sporočili, da se bosta seje namesto Stojmenove Duh udeležila državna sekretarja Aida Kamišalić Latifić in Miroslav Kranjc s sodelavcema. “Torej bi morali danes tukaj sedeti najmanj štirje predstavniki ministrstva, a nobenega ni. Če to ni norčevanje iz parlamentarne demokracije, potem ne vem, kaj sploh je,” pa je bil kritičen Jožef Horvat.

“Ministrica je že tretjič dokazala, da ne spoštuje institucije državnega zbora, ne spoštuje institucije računskega sodišča in komisije za preprečevanje korupcije. V preteklosti so zaradi poročil računskega sodišča že odstopali različni ministri,” pa je po seji komisije dejal njen predsednik Vrtovec. Kot je dejal, obžaluje, da “živimo v takšnem sistemu, ko je dovoljeno praktično vse za zaščito delovanje vladajoče koalicije, ne glede na to, kakšne zgodbe se vrtijo v ozadju”.

Po njegovih besedah je namreč pri zgodbi nakupa 13.000 računalnikov “dokazano nekaj hudo narobe”, ministrica pa “nima obraza” stopiti pred poslance.

NSi kršenje poslovnika DZ očita ministrici Stojmenovi Duh

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je danes ob začetku redne seje DZ opozoril, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ne spoštuje poslovnika državnega zbora, ker ne zagotovijo prisotnosti vlade ali njenega predstavnika na sejah komisije za nadzor javnih financ.

Ob tem je spomnil, da se ministrica Emilija Stojmenova Duh ni udeležila današnje seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri so kljub odsotnosti koalicijskih poslancev obravnavali lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov. Kot je dejal Cigler Kralj, je ministrica pred začetkom seje sicer stala pred dvorano, v kateri je potekala seja, vendar se seje ni udeležila.

Ministrica je pred začetkom redne seje DZ dejala, da ne drži, da ni prišla na jutranjo sejo komisije za nadzor javnih financ. “Želela sem razložiti, da imamo že 17.000 vlog, ampak je bila seja nesklepčna,” je dejala.

Kot je pojasnila, si je kljub prehodnemu obvestilu, da se seje ne bo mogla udeležiti zaradi neodložljivih ministrskih obveznosti, slednje vendarle uredila tako, da bi se seje lahko udeležila, saj da je želela podati pojasnila. A to po njenih besedah ni bilo mogoče, saj komisija ni bila sklepčna, takšnih sej pa da se skladno s poslovnikom ne more udeleževati.

Slednje sicer ne drži, poslovnik državnega zbora namreč v nobenem izmed členov ne govori o navzočnosti predstavnikov vlade na sejah delovnih teles v primeru nesklepčnosti.

Cigler Kralj je zato kot poslanec in član komisije predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pozval, naj zagotovi, da se bo spoštoval poslovnik DZ, in zaščiti integriteto komisije za nadzor javnih financ.

Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo, digitalizacija
Ministrica Emilija Stojmenova Duh na današnji redni seji DZ (Foto: Igor Kupljenik/F.A. Bobo)

Ministrici je očital, da po dogovoru v koaliciji ne prihaja na seje komisije, na kateri bi se morala soočiti z ugotovitvami računskega sodišča glede lanskega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov. Računsko sodišče je med drugim namreč ugotovilo, da ministrstvo pri nakupu ni ravnalo v skladu z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti.

“Revizija računskega sodišča je neizprosna in polna dejstev, ki so izjemno obremenilna za Stojmenovo Duh, ona pa kaže svoje nespoštovanje, brezbrižnost do teh institucij in do državljank in državljanov,” je bil kritičen Cigler Kralj.

Klakočar Zupančič pa je bila kritična do poslanca. “Začetek te plenarne seje ni mesto za to, da boste vi govorili, kaj se ali pa ne dogaja na komisiji za nadzor javnih financ. Imate predsednika komisije, ki mora poskrbeti za integriteto in za to, da komisija pač deluje,” je poudarila.

Pestro dogajanje pred petkovo drugo interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo

Zahtevo za sklic seje je vložila poslanska skupina NSi in je sledila objavi revizijskega poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi s sklicem seje predlagali sprejetje dveh sklepov, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa, da DZ predlaga ministričino razrešitev. Oba sklepa so vsi štirje poslanci NSi na glasovanju podprli.

Ministrica Stojmenova Duh se bo sicer zaradi nakupa računalnikov v petek zagovarjala pred poslanci na seji DZ. Zoper njo so namreč v SDS že drugič vložili interpelacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje