Po komentarju z grožnjo v šolah ministrstvi napovedali varnostni protokol

Slovenija 05. Jun 202422:05 0 komentarjev
varnostnik pred šolo
Varnostnik pred Osnovno šolo Dragomelj. Fotografija je simbolična (Foto: N1)

Ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sta napovedali podpis sporazuma o protokolu obveščanja in ukrepanja v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah.

Državna sekretarka Janja Zupančič je v izjavi za javnost ocenila, da gre za pomemben korak pri medinstitucionalnem preprečevanju medvrstniškega nasilja.

Na začetku aprila, po streljanju na eni od finskih osnovnih šol, je bil na enem od slovenskih medijev objavljen komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. Policija je takrat o tem najprej obvestila javnost, zaradi česar je bila deležna kritik nekaterih ravnateljev. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sta po tem napovedala, da bosta ministrstvi izboljšali protokol komuniciranja in ukrepanja v podobnih situacijah.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin je dejala, da so na današnji okrogli mizi, namenjeni strokovni javnosti, predstavili osnutek protokola za primere splošnih povečanih varnostnih tveganj na šolah. Dejala je, da gre za protokol ukrepanja in obveščanja, ki temelji na tako imenovanem sistemu semaforja stopenj tveganj, pri čemer zelena barva pomeni nizko stopnjo tveganja, rumena srednjo stopnjo, rdeča pa visoko.

Dobrin je dejala, da bi policija skladno s protokolom določeno varnostno grožnjo ocenila in določila stopnjo tveganja, nato pa obvestila ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki bi na ustrezen način obvestilo šole. Kdaj bosta ministrstvi in policija podpisali sporazum o protokolu, še ni določeno, bodo pa pri vsebini upoštevali zaključke današnje okrogle mize. “Dom, šola in ulica morajo ostati varni kraji za odraščanje,” je poudarila Dobrin.

Državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič je dejala, da bo protokol omogočil hitrejšo in učinkovitejšo komunikacijo med institucijami. Poudarila je, da je varnost ena od temeljnih vrednot družbe in je še posebno pomembna za življenje otrok in mladostnikov. “Žal smo tudi v šolskem prostoru priča nestrpnosti, sovražnemu govoru, strahovanju, grožnjam, medvrstniškemu, spletnemu, fizičnemu in drugim oblikam nasilja, zato je naša zaveza, da poskrbimo, da bo šolski prostor prednostno prostor izobraževanja, radovednosti in ustvarjalnosti,” je dejala.

Minister Poklukar je aprila sicer odredil izredni nadzor nad delom policije, katerega namen je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Po besedah državne sekretarke Dobrin je nadzor v zaključni fazi.

Ljubljanski kriminalisti so maja v zvezi z zapisom na enem od spletnih portalov na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 36-letnika zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let. Zaradi lažnega sporočila, da grozi nevarnost, so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepali po nepotrebnem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!