Odkrili moškega, ki je napisal komentar o napadu na šole

Slovenija 18. Maj 202409:16 14 komentarjev
Varnosntik pred eno od ljubljanskih osnovnih šol
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Aprila je zaradi spletnega komentarja, ki je vseboval grožnjo, da se bo na eni od slovenskih šol na točno določen dan zgodil napad, kot se je na Finskem, pri nas zavladal pravi preplah. Po poročanju Vestnika so policisti izsledili avtorja komentarja. Na PU Ljubljana so medtem potrdili, da so ta teden na območju murskosoboške policijske uprave izvedli posamezna preiskovalna dejanja v povezavi z zapisom.

V začetku aprila je v Sloveniji zavladal preplah zaradi komentarja pod člankom enega od slovenskih novičarskih portalov. V njem je uporabnik z imenom Slava_Rusiji komentiral, da se bo streljanje v šoli, kot je bilo na Finskem, 10. aprila zgodilo pri nas.

Tisti dan je minil v znamenju varnostnikov pred številnimi šolami, pa tudi ob povečani prisotnosti policijskih patrulj v okolici šol. Številni starši pa so se odločili, da tisti dan otroka sploh ne pošljejo v šolo.

Po informacijah Vestnika je policiji uspelo izslediti avtorja omenjenega komentarja. Osumljenec naj bi bil moški, star okoli 30 let, ki je doma v eni od vasi v murskosoboški občini. Po poročanju Vestnika so policisti pri njem že opravili hišno preiskavo.

Na PU Ljubljana so potrdili, da so ljubljanski in murskosoboški kriminalisti v tem tednu na območju PU Murska Sobota opravili posamezna preiskovalna dejanja v povezavi z zapisom na enem od spletnih portalov. Ob tem so dodali, da zaradi interesa preiskave več informacij o tem za zdaj ne morejo posredovati.

Varnostnik pred osnovno šolo v Dragomelju
Foto: N1

Grozi mu do tri leta zapora

Po podatkih Vestnika je moški iz okolice Murske Sobote osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika. Člen govori tudi o tem, da “kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let”.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je sicer dan po 10. aprilu odredil izredni nadzor, s katerim preverjajo zakonitost in strokovnost delovanja policije ter njeno obveščanje javnosti o grožnji. Ob tem je napovedal spremembe protokola pri medsebojnem obveščanju in ukrepanju pristojnih v primeru spletnih ali drugih groženj. Izsledki nadzora sicer še niso znani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje