Svetniki potrdili nova pravila na Blejskem jezeru: kaj se spreminja

Slovenija 04. Jun 202407:30 > 20:24 9 komentarjev
Bled
Foto: PROFIMEDIA

Blejski občinski svetniki so potrdili spremembo odloka o plovnem režimu. Električne deske in kajti bodo prepovedani, prepovedano bo tudi odlaganje supov ob Blejskem otoku. Tako naj na priljubljenem jezeru ne bi več vladal tak kaos kot v preteklih letih.

Blejski občinski svetniki so na današnji seji sprejeli spremembe odloka o plovnem režimu na Blejskem jezeru. Kot je poročal časnik Delo, bo iz varnostnih razlogov prepovedana plovba in uporaba kajtov ter športnih rekvizitov na električni ali motorni pogon, zaradi prostorskih omejitev pa tudi ustavljanje,­ vkrcavanje in izkrcavanje supov ob obali otoka.

Blejski župan Anton Mežan je poudaril, da je namen sprememb zagotoviti red in varnost. “Nikoli ni bilo govora, da bi na jezeru prepovedali supe, prepovedujemo pa električne deske oziroma efoile,­ saj smo lani vsak teden dobivali klice kopalcev, naj vendar nekaj ukrenemo, ker so ta plovila vijugala med njimi z veliko hitrostjo. Drugi del ukrepov se nanaša na otok, kjer ni več prostora za nove pomole. Tako se lahko do otoka odslej pripeljete le s pletno, električnim hidrobusom ali lesenim čolnom, ki ga je mogoče najeti na obali jezera,” je po poročanju Dela dejal župan.

Doslej se je v poletni turistični sezoni dogajalo, da so številni uporabniki supov priveslali na otok in svojo desko pustili ležati na obali otoka, ob vstopno-izstopnih mestih ter na plavajočih napravah, kar je odslej prepovedano.

“Razvoj tehnologije prinaša številne nove produkte za plovbo ali izvajanje rekreacije na vodi. Tako se razvijajo športni rekviziti, ki dosegajo velike hitrosti, kar pomeni tudi večjo nevarnost za druge, kot so plavalci,” so pred današnjo sejo poudarili na občini Bled.

Kopališče Mala Zaka na Bledu
Foto: Egon Parteli/N1

Kaj je dovoljeno?

Dovoljena je le uporaba plovil ter športnih rekvizitov, ki so izrecno navedeni v odloku. Med njimi so pletne, leseni čolni, športni veslaški čolni in spremljajoča plovila na električni pogon v času vadbe in prireditev, jadrnice dolžine do 6,5 metra, jadralne deske, deske na ročni, nožni ali vetrni pogon, supi in plovila na električni pogon za izvajanje podvodnih dejavnosti na področju ekologije ter zaščite naravne in kulturne dediščine.

Kot so poudarili na občini, je Blejski otok kulturni spomenik državnega pomena, zato zanj velja poseben varstveni režim. Gre za izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Bleda, Gorenjske in Slovenije, so opozorili in dodali, da je treba temu varstvenemu režimu podrejati tudi druge rabe otoka.

Za poletje so napovedali tudi poostren nadzor, pri čemer globa za kršitev plovbnega režima ostaja nespremenjena in znaša 600 evrov.

Napovedane spremembe so že pred časom dvignile kar precej prahu in povzročile razburjanje. Tako se je na uredništvo N1 obrnil redni obiskovalec Bleda, ki pogosto supa po jezeru in z njim obiskuje otok. Z odločitvijo občine se nikakor ne strinja, saj meni, da bo obisk otoka tako še bolj rezerviran le za tiste obiskovalce, ki imajo globoke žepe. Drugače kot s prevozom, ki ga je treba plačati, obisk otoka namreč ne bo več mogoč. Kaj pa o vsem tem meni župan?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje