Po nižinah se ni dovolj shladilo, je pa nekatere dele prav lepo zametlo

Slovenija 23. Apr 202407:02 > 10:25 4 komentarji
Novozapadla snežna odeja v Podkorenu (Foto: Bralec)

Kljub aprilskemu datumu na koledarju smo v večjem delu države pričakovali zasneženo jutro. A je ciklon območje prešel južneje, zato ni "šlo po načrtih", je povedala dežurna meteorologinja na Agenciji za okolje.

Na Agenciji za okolje (Arso) so včeraj napovedovali, da se lahko del Slovenije v torek zbudi v zasneženo jutro. Nato je ciklon s padavinami območje prešel južneje. Kljub temu je nekatere predele lepo zametlo.

“Napoved ni šla po načrtih,” je zjutraj za N1 povedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. Največ snega je zapadlo na nadmorski višini nad 800 metrov, nižine so prejele le vzorec snežnih padavin, saj se ni dovolj shladilo.

Najbolj obilno snežno pošiljko je prejel gorati svet nad 1.000 metri nadmorske višine, kjer se je snežna odeja odebelila tudi za 40 centimetrov. Zaradi mokrega snega je predvsem v višjih legah mogoč snegolom.

V nekaterih severnih predelih države se je ob obilnih padavinah tudi pod 700 metri nadmorske višine dovolj ohladilo za snežinke. Med drugim v Bohinjski Češnjici s 596 metri nadmorske višine, kjer je zapadlo 11 centimetrov snega.

V Zgornji Radovni, ki leži na 787 metrih nadmorske višine, je zapadlo 10 centimetrov snega, v Zadlogu (715 metrov nadmorske višine) 14 centimetrov, v Bukovskem Vrhu (830 metrov nadmorske višine) pa 15 centimetrov.

Novozapadla snežna odeja v Podkorenu (Foto: Bralec)
Novozapadla snežna odeja v Podkorenu (Foto: Bralec)
Radeljski prelaz (Foto: Promet.si)
Vurmat (Foto: Promet.si)

Pobelilo je tudi Zgornjo Kaplo, kjer so izmerili 12 centimetrov snega, Vurmat, Jezersko, Črnivec, Podkoren ter Idrijsko in Cerkljansko območje.

“V južnem delu države je bila intenziteta padavin precej manjša, zato je manj snežnih padavin,” je tudi razložila Hladnik Zakotnik.

Čez dan glavnina padavin na vzhodu države, na Primorskem burja

V nadaljevanju dneva se bo glavnina padavin preselila proti vzhodu države, višina snežne odeje pa se bo s temperaturami dvigovala. Do večera se bo dvignila na okoli 900 metrov nadmorske višine.

Deževje po državi bo spremljal severovzhodni veter, na Primorskem burja. Zaradi premika ciklona tudi ta ne bo tako intenzivna, kot je bilo sprva napovedano. Sunki burje dosegajo 80 kilometrov na uro, je za N1 pojasnila Hladnik Zakotnik.

Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem od 11 do 14 stopinj Celzija.

V noči na sredo se bodo padavine po državi še okrepile, meja sneženja pa se bo znova spustila na okoli 700 metrov nadmorske višine. Kot je za N1 še pojasnila Hladnik Zakotnik, bo meja sneženja odvisna od intenzitete padavin. Trenutne napovedi kažejo, da bo najverjetneje snežilo v istih predelih kot danes.

Pozor: nekatere reke lahko prestopijo bregove

Arso opozarja, da ahko danes in jutri ob dodatnih padavinah pričakujemo naraščanje rek, predvsem v vzhodni Sloveniji, kjer bodo zlasti manjše reke lahko dosegle velike pretoke. Napovedujejo, da se lahko v noči na sredo v porečju u Dravinje, Pesnice in Ščavnice razlivajo posamezni vodotoki. V preostalem delu države bodo reke zmerno narasle, vodnatost tam bo povečini srednja.

Opozorilo razlivanje rek
V sredo se lahko zaradi padavin na severovzhodu države razlivajo reke (Foto: ARSO)

Na radarski sliki spremljajte, kako se premikajo padavine

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje