Po objavi N1 reagirala KPK: center, ki ga vodi vidni član SD, pod drobnogledom

Slovenija 16. Maj 202412:12 11 komentarjev
Dejan Prešiček in Tanja Fajon
Dejan Prešiček in Tanja Fajon (oba SD) Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije se je odzvala na razkritja N1 o Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR), ki ga od junija lani vodi vidni član SD Dejan Prešiček, obenem pa je zunanje ministrstvo Tanje Fajon (SD) financiranje projektov tega centra močno povečalo. KPK je na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus, kar pomeni, da preverjajo sume kršitev iz njihovih pristojnosti, so sporočili za N1.

Po objavi na N1, kako je vidni član SD Dejan Prešiček postal direktor Centra centra za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR) in o tem, da je imel CMSR v preteklosti nemalo težav s transparentnostjo, so s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) za N1 sporočili, da na lastno pobudo uvajajo predhodni preizkus.

To pomeni, da pridobivajo “razpoložljivo dokumentacijo in relevantna dejstva”, s čimer preverjajo sume kršitev iz njihovih pristojnosti, so sporočili s KPK.

CMSR je od ministrstva za zunanje zadeve od junija lani, ko je vodenje tega centra prevzel Prešiček, namreč prejel bistveno več denarja kot prej v osmih letih skupaj. Kot je razvidno iz Erarja, je zunanje ministrstvo centru od leta 2015 do junija 2022 namenilo dobrih 300.000 evrov, v času trenutne vlade pa kar 2,1 milijona evrov, od tega dva milijona od poletja do zdaj.

Prešiček, ki je za direktorja CMSR kandidiral dvakrat, pa je bil izbran na ponovljenem razpisu s pomembno spremenjenimi pogoji, kar smo na N1 razkrili v sredo. 

Center za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR)
Center za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR) (Foto: Denis Sadiković/N1)

Na zunanjem ministrstvu trdijo, da sklepanje o povezavi med povečanjem sredstev in prihodom Prešička ni pravilno. Poudarjajo tudi, da so projekti mednarodnega razvojnega sodelovanja za Slovenijo, ki se je tudi zavezala, da bi povečala sredstva zanje, strateškega pomena.

Ministrica Tanja Fajon je za TVS dejala, da je prepričana, da s financiranjem projektov CMSR ni nič narobe in dodala: “V času tega mandata je bil podpisan en sam projekt v vrednosti 350.000 evrov, to je podpora upravljanju rečnih bazenov v Keniji. Številke, ki se omenjajo, da je CMSR dobil več kot dva milijona evrov, pa so mogoče zavajujoče, saj je novo vodstvo (Dejan Prešiček; op. a.) na CMSR manj kot leto dni, štirje projekti v tej vrednosti pa so bili podpisani še pod prejšnjim vodstvom.”

A kot smo poročali, je Prešiček za direktorja CMSR prvič kandidiral že septembra 2022, a se je ta razpis končal brez izbire novega direktorja. Kot so povedali naši viri, med prijavljenimi na prvi razpis “ni bil nihče zares izvrsten” oziroma je pri vsakem “nekaj manjkalo”.

Nato je svet CMSR marca lani spremenil statut centra, s tem pa tudi pogoje za imenovanje direktorja. Prešiček se je znova prijavil in tokrat dobil soglasno podporo članov sveta CMSR, čeprav očitno svet centra le nekaj mesecev prej tudi njega ni prepoznal ne kot “izvrstnega” ne kot kandidata, ki mu ne bi “nekaj manjkalo”.

Dejan Prešiček
Dejan Prešiček (foto: BOBO)

Prav tako je zunanje ministrstvo pod vodstvom Tanje Fajon po informacijah N1 s centrom pod Prešičkovim vodstvom že dogovarjalo pogodbo do leta 2026, po kateri bi center od zunanjega ministrstva za financiranje projektov mednarodnega sodelovanja prejel še 2,4 milijona evrov.

V stranki Socialnih demokratov pa so za N1 dejali: “Dejan Prešiček ima dolgoletne izkušnje pri vodenju kompleksnega javnega zavoda, kjer je vodil tudi najzahtevnejše investicijske in programske projekte. Glede na njegove mednarodne izkušnje pozdravljamo zagon, ki ga je z delom omogočil CMSR, ki je eden izmed ključnih stebrov zunanje podobe Republike Slovenije. Imenovanje je, kot smo lahko prebrali iz medijev, potekalo skladno s pravili in zakonodajo.”

Prav zaradi nakazil zunanjega ministrstva Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj se bosta danes na sklic poslanske skupine SDS na skupni seji sestala parlamentarni odbor za zunanjo politiko in komisija za nadzor javnih financ.

SDS predlaga dva sklepa. Prvi je, naj zunanje ministrstvo v mesecu dni pripravi poročilo o ustreznosti in transparentnosti nakazil temu centru od maja 2020 do maja 2024, kar bi sicer pomenilo – če bi bil ta sklep sprejet – da bi bila zajeta tudi nakazila iz časa tretje vlade Janeza Janše. Toda v tistem času je bilo nakazil zunanjega ministrstva CMSR zelo malo.

Z drugim sklepom pa želi SDS doseči, da bi omenjeni delovni telesi državnega zbora pozvali Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), naj preveri poslovanje zunanjega ministrstva s CMSR v času aktualne vlade. A KPK je predhodni preizkus po našem poročanju že uvedla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje