Po obravnavi očitkov o političnih pritiskih tožilci niso zaznali kaznivih dejanj

Slovenija 26. Jul 202417:55 0 komentarjev
Darko Muženič na zaslišanju pred preiskovalno komisijo
Darko Muženič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva (SDT) je pri dveh obravnavanih zadevah "o domnevnih političnih pritiskih in kadrovanju" ugotovil, da očitki nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Med drugim naj bi obravnavali tudi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, a kot trdi policija, ta ni storil odklonskega ravnanja.

Časnik Dnevnik je sredi meseca poročal o tem, da naj bi na posebnem oddelku SDT v zvezi s sumi nepravilnosti o domnevnih političnih pritiskih predsednika vlade Roberta Goloba na policijo obravnavali tudi direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča. Šlo naj bi za domnevne pritiske, zaradi katerih je decembra 2022 odstopila nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Na policiji so za STA odgovorili, da po do zdaj znanih podatkih Muženič, ki zadeve ne komentira, ni storil odklonskega ravnanja. Ob tem so pojasnili, da je za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe policije, pristojen posebni oddelek SDT. Državni tožilci oddelka so tako pristojni za pregon vseh kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti ter za usmerjanje policistov posebnega oddelka in policije pri odkrivanju in preiskovanju teh kaznivih dejanj.

Notranjevarnostni postopek začnejo na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja. Izvajajo jih, kolikor je nujno za ugotovitev vseh dejstev in okoliščin odklonskih pojavov in ravnanj. “Podatki o notranjevarnostnih postopkih so varovani podatki policije. Z razkrivanjem ugotovljenih dejstev in okoliščin postopkov bi podatke razkrili nepoklicanim osebam, kar bi povzročilo škodo poteku postopkov, zato vam več informacij ne moremo posredovati,” so zapisali na generalni policijski upravi.

So preiskovali nepravilnosti glede domnevnih pritiskov premierja na policijo?

Na specializiranem državnem tožilstvu pa so za STA poudarili, da Dnevniku, ki je poročal o obravnavi Muženiča, “niso odgovorili, da preiskujemo zadevo nepravilnosti, ki naj bi se nanašale na zgodbo o domnevnih političnih pritiskih predsednika vlade na policijo in njegovo vmešavanje v kadrovanje, kot so sklepali v članku”.

“V izogib dezinformacijam vam sporočamo, da smo zadevi o ‘domnevnih političnih pritiskih in kadrovanju’ obravnavali in obe končali z ugotovitvami, da očitki nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti,” so dodali.

Zoper Muženiča pa na specializiranem državnem tožilstvu trenutno obravnavajo dve zadevi. Več pojasnil niso podali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!