Bobnar: Golob bi mi spet zaupal, če bi iz policije odpustila določeno osebo

Slovenija 08. Dec 202207:25 > 18:47 34 komentarjev
tatjana bobnar
PROFIMEDIA

Notranja ministrica v odhajanju Tatjana Bobnar med razlogi za napovedani odstop navaja, da premier Robert Golob ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje šefa policije Boštjana Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z "odpustitvijo določene osebe iz policije", je pojasnila. Poročilo o političnih pritiskih je posredovala tudi na tožilstvo in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Ministrica je o imenovanju Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom s premierjem Robertom Golobom govorila že 10. novembra letos, takrat pa naj bi ji Golob dal jasno vedeti, naj ga niti ne predlaga za polni mandat, saj ni izpolnil pričakovanj in ni opravil “čiščenja policije”, je v izjavi za medije po zasedanju notranjih ministrov v Bruslju zatrdila Bobnar. Golob naj bi ob tem predlagal tudi, da s podaljšanjem statusa v. d. generalnega direktorja Lindav dobi še eno tako imenovano poskusno dobo.

Prav tako na dnevni red vlade ni bil uvrščen predlog Bobnar za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom, in sicer s pojasnilom, da bi “morda na tem mestu želela imeti koga drugega”.

Tak predlog je Bobnar zavrnila, danes pa je v izjavi za medije znova poudarila, da je Koroš vrhunski strokovnjak, ki je v tem tednu tudi predstavil ugotovitve izrednega nadzora ravnanja policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih.

Za povrnitev zaupanja bi morala odpustiti določeno osebo

Po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom pa ji je kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz “policije odpusti določeno osebo”. Koga, notranja ministrica ne razkriva, je pa zatrdila, da ni šlo za osebo, ki bi bila kakorkoli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakorkoli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za Martina Jazbeca, direktorja uprave za policijske specialnosti.

“Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade. To je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije,” je prepričana.

Odzvala se je, ker se je v javnosti pojavilo “toliko neupravičenih, nepoštenih insinuacij”

Ob tem je spomnila, da si je vlada ob nastopu mandata zadala, da bo delovala strokovno. “Zavedam se, da sem na mestu ministrice za notranje zadeve, pa vendar sem v prvi vrsti – in to je predsednik vlade ob mojem imenovanju tudi posebej izpostavljal – strokovnjak na tem področju,” je spomnila. Če ti najožje sodelavce določajo drugi, po mnenju Bobnar ni mogoče dobro opravljati svojega dela, zato se njene poti z vlado razhajajo.

Kot je še zatrdila, si je želela, da bi sodelovanje zaključili s pogovorom, a se je v javnosti pojavilo “toliko neupravičenih, nepoštenih insinuacij”, da sta se z Lindavom morala odzvati. “Čas vedno postavi vse stvari na svoje mesto in prepričana sem, da bo tako tudi v tem primeru,” je ob tem optimistična ministrica.

Odhajajoča ministrica Bobnar je sicer v sredo premierju tudi posredovala poročilo o političnih pritiskih, ob tem pa ga je obvestila, da bo po vrnitvi s službene poti v Bruslju podala pisno odstopno izjavo. Omenjeno poročilo je Bobnar, kot je dejala, posredovala tudi državnemu tožilstvu in KPK.

“Spomnili se boste, da sva s kolegom Lindavom pred preiskovalno komisijo državnega zbora povedala, da je nekdanji predsednik vlade kandidatu za generalnega direktorja policije njegovo imenovanje pogojeval z zamenjavo dveh oseb v policiji, in sicer direktorja NPU Muženiča in Lindava. In sedaj naj bi se od Lindava pričakovalo ravnanje na isti način. To se je obema zdelo kot pritisk, da moraš v preizkusni dobi opraviti nekaj, kar zahteva tretja oseba izven sistema brez argumentov, da bi dobil polni mandat,” je še dejala notranja ministrica.

Bobnar je še zatrdila, da bo svoje naloge do izbire novega vodstva notranjega ministrstva opravljala z vso odgovornostjo in se bo zavzemala, da bodo te opravljene zakonito, strokovno in učinkovito. Golob je sicer odstop Bobnar že sprejel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje