Po požaru je sredi Portoroža veliko pogorišče, škode je za več milijonov evrov

Slovenija 15. Jul 202410:43 > 15:26 2 komentarja
Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada KOPER/FACEBOOK

V nedeljo je v priljubljenem lokalu Alaya v Portorožu izbruhnil požar, ki se je bliskovito razširil. Gasilci so se z ognjenimi zublji borili več ur. Štirje gasilci so se pri gašenju požara lažje poškodovali, še ena oseba je potrebovala zdravniško pomoč zaradi opeklin. Po prvih podatkih je nastala velika materialna škoda. Ali bo to kakorkoli vplivalo na potek turistične sezone, je prehitro napovedati. A turistični delavci se strinjajo, da je bil lokal unikum v centru Portorožu, in upajo, da se bodo lastniki oziroma najemniki uničenih lokalov in trgovin čim prej postavili na noge.

Včeraj dopoldne je v skladišču priljubljenega lokala Alaya tik ob plaži v Portorožu izbruhnil požar.

Vzrok požara še ni znan. Na terenu so kriminalisti, iz preventivnih razlogov sta na kraju še dva gasilca iz koprske gasilske brigade.

Kdaj točno si bodo pristojni ogledali stavbo, še ni jasno, saj se je med požarom stopil tudi del stavbne konstrukcije, zaradi česar je zgradba nestabilna. Pristojne službe bodo morale najprej oceniti, ali je vstop v stavbo varen. Zatem si bodo pogorišče ogledali forenziki, so za STA sporočili s piranske občine. Popoldne so cesto med Piranom in Lucijo ponovno odprli.

Po besedah poveljnika Gasilske brigade Koper Jana Brodnika je požar najprej izbruhnil v skladišču. O požaru so bili gasilci obveščeni okoli 11. ure, ogenj se je bliskovito širil po prostorih in zajel več lokalov. Po prvih ocenah je pogorelo 2.000 kvadratnih metrov prostorov. Lastnik kompleksa je sicer obalni poslovnež Ante Guberac, ki je že v nedeljo sporočil, da je škode za vsaj tri milijone evrov, in obljubil, da bodo do naslednje poletne sezone na istem mestu zgradili nov sodoben objekt.

Na terenu je bilo približno sto gasilcev, poleg koprske gasilske brigade tudi gasilci iz bližnjih prostovoljnih društev.

Požar v Alayi Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada Koper/FACEBOOK
Požar v Alayi Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada Koper/FACEBOOK
Požar v Alayi Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada Koper/FACEBOOK
Požar v Alayi Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada Koper/FACEBOOK
Požar v Alayi Požar v Alayi
Foto: Gasilska brigada Koper/FACEBOOK

“Ker je šlo za velik objekt, je bilo na začetku težko ugotoviti, kje točno gori,” je za N1 dejal Brodnik in dodal, da je bilo precej nevarno zaradi visokih temperatur. “Najprej smo začeli gasiti znotraj objekta, a smo kmalu ugotovili, da je preveč nevarno, zato smo aktivnosti usmerili na zunanji del objekta,” je pojasnil. Po njegovih besedah jim je veter zelo oteževal delo in zadimil okolico. Gasilci so preventivno izpraznili plažo v dolžini 200 metrov v obe smeri od požara in vse ogrožene bližnje prostore.

Pri gašenju sta se dva gasilca nadihala dima, še ena oseba je potrebovala zdravniško pomoč zaradi opeklin. Brodnik je zjutraj za N1 pojasnil, da sta se poškodovala še dva gasilca, ki sta se porezala po rokah in nogah. “A to so manjše ureznine,” je dodal. Po njegovih zadnjih informacijah so poškodovani gasilci že v domači oskrbi.

Piranski župan Andrej Korenika je v nedeljo obiskal območje pogorišča in za medije dejal, da bodo sprva počakali informacijo, koliko časa bodo potekale preiskave, potem pa se bodo z lastnikom poskušali uskladiti, kako bi bilo mogoče v trajanju poletne sezone objekt čim bolje zaščititi in osnovno sanirati. Na piranski občini dodajajo, da tako obsežnega požara ne pomnijo.

“Šlo je za unikum v Portorožu”

Po besedah Lee Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož je za zdaj prehitro napovedati, ali bo to kakorkoli vplivalo na potek turistične sezone.

“Zagotovo pa to ni lepa stvar – kadarkoli. Še malo bolj neugodno je, da se je zgodilo sredi turistične sezone, sredi dneva in konca tedna, ko je bilo tam veliko ljudi,” je dejala.

Šuligoj si upa trditi, da na rezervacije to ne bo imelo vpliva. “Je pa bolje, da se čim prej sanira, seveda je treba najprej preiskati prizorišče in najti vzrok požara.” Po njenih besedah sanacije ne morejo začeti z danes na jutri. “Nekaj časa bomo morali potrpeti s pogoriščem v centru Portoroža. Ni idealno, a upamo, da ne bo močno vplivalo na turizem,” je dejala Šuligoj.

Po njenih navedbah je bila Alaya dobro obiskana in precej priljubljena, predvsem med mladimi. “Lahko bi rekli, da je šlo za unikum v Portorožu,” je dejala. V združenju upajo in želijo, da bi se lastniki oziroma najemniki pogorelih lokalov in trgovin čim prej postavili na noge in nadaljevali zgodbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje