Po tem kazalniku je Slovenija najboljša v Evropski uniji

Slovenija 17. Sep 202418:31 3 komentarji
Energetska revščina
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji je stopnja hude materialne in socialne izključenosti najnižja v EU, kažejo podatki Eurostata, in sicer dvoodstotna. Najhuje je v Romuniji, kjer je skoraj 20-odstotna.

Slovenija po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat ostaja na vrhu med državami EU, kjer je stopnja hude materialne in socialne izključenosti najnižja. V takšni izključenosti je pri nas lani živelo dva odstotka prebivalcev, povprečje EU pa je znašalo 6,8 odstotka, je navedlo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V nekaterih evropskih državah se razmere na tem področju le še poslabšujejo, saj stopnja hude materialne in socialne izključenosti denimo v Romuniji znaša 19,8 odstotka in v Bolgariji 18 odstotkov, so zapisali. Slovenija medtem po njihovih navedbah dokazuje, da z dobrimi socialnimi politikami in trdno politično voljo lahko prepreči najhujše oblike revščine in izključenosti.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob tem poudaril, da uspeha države ni mogoče meriti zgolj na podlagi gospodarske rasti, ampak tudi glede na to, kako dobro zagotavlja socialno varnost in kakovost življenja svojih prebivalcev. Politike ministrstva so zato po njegovih besedah usmerjene v ustvarjanje družbe, kjer imajo vsi enake možnosti. Na te dosežke so ponosni. “Ampak dokler obstajajo kategorije, kot so materialna in socialna izključenost, naš cilj ostaja jasen: nihče ne sme živeti v revščini,” so v sporočilu povzeli ministrove besede.

Sloveniji, kjer je stopnja hude materialne in socialne izključenosti najnižja, sledi Ciper, kjer ta stopnja znaša 2,4 odstotka, na tretjem mestu pa so z 2,5-odstotno stopnjo Švedska, Luksemburg in Estonija, je navedel Eurostat. Na dnu lestvice so poleg Romunije in Bolgarije še Grčija (13,5 odstotka), Madžarska (10,4 odstotka) in Španija (devet odstotkov). Povprečje EU se je lani v primerjavi z letom 2022 sicer zvišalo za 0,1 odstotne točke.

Kako Eurostat definira materialno in socialno izključenost?

Materialna in socialna izključenost se nanaša na nezmožnost, da bi si privoščili določene dobrine, storitve ali družbene dejavnosti, ki so po mnenju večine ljudi bistvene za ustrezno kakovost življenja.

To so: zmožnost soočanja z nepričakovanimi stroški, zmožnost za plačilo enotedenskega letnega dopusta stran od doma, zmožnost soočanja z zaostalimi plačili (hipoteke, najemnine, računi za komunalo …), zmožnost, da si vsak drugi dan privošči obrok z mesom, ribami ali vegetarijanskim ekvivalentom, zmožnost ohranjanja primernega ogrevanja doma, dostop do avtomobila za osebno uporabo, zamenjava dotrajanega pohištva, internetna povezava, zamenjava ponošenih oblačil z novimi, imeti dva para primernih čevljev (vključno s parom čevljev za vse vremenske razmere), zmožnost, da vsak teden porabi majhno količino denarja zase, redno preživljanje prostega časa, srečanje s prijatelji/družino na pijači/kosilu vsaj enkrat na mesec.

Osebe, ki si ne morejo privoščiti vsaj sedmih od zgoraj naštetih dejavnikov, so v hudi materialni in socialni izključenosti, pojasnjuje Eurostat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje