Pod vodo tudi več domov za starejše

Slovenija 05. Avg 202308:04 > 08:17 0 komentarjev
Celje
(fotografija je simbolična)

Petkovo deževje je obilico težav povzročilo tudi domovom za starejše. Največ težav imajo zaradi poplavljenih poslopij, motene preskrbe z elektriko in vodo, otežene dostave hrane ter nedostopnosti zaposlenih do delovnih mest. Po vsej državi imajo težave tudi pri izvajanju storitve pomoči na domu, so sporočili z ministrstva za solidarno prihodnost.

O poplavljenih poslopjih poročajo iz domov starejših v Mengšu, Trzinu, Medvodah in Kranju ter iz Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka. Poplavilo je delavnico varstveno-delovnega centra Ince v Mostah ter prostore varstveno-delovnih centrov Jesenice in Saša v Mozirju. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica se je zrušil strop, poškodovanih ni bilo.

S težavami pri preskrbi s pitno vodo se soočajo predvsem v radovljiškem domu starejših, brez elektrike so bili v petek zvečer v Domu Na Fari.

Dom starejših na Prevaljah in druge ustanove iz Koroške so ostali tudi brez dostopa do pitne vode in brez cestne povezave za dostavo zalog hrane. Kakšno je stanje v ustanovah v občini Črna na Koroškem, na ministrstvu v petek zvečer še niso vedeli, saj do poznega večera še niso vzpostavili telefonskega stika. Ta občina je bila sicer ves dan nedostopna tudi za interventne službe.

Več domov se je soočilo s pomanjkanjem zaposlenih, saj ti zaradi razmer na cestah niso imeli oziroma ponekod še nimajo dostopa do delovnih mest. O tem izzivu poročajo predvsem iz domov za starejše v Posavju, saj ni mogoče prečkanje mostov z dolenjske in zasavske smeri.

“Čaka nas naporen vikend”

V domovih za starejše po vsej državi poudarjajo, da storitve pomoči na domu in dostavo kuhanih obrokov sicer izvajajo, a težko in moteno zaradi izrednih razmer na cestah. V nekaterih ustanovah, kjer pomoči na domu vseeno ni mogoče izvajati, so uporabnike namestili v institucionalnem varstvu.

Več socialnovarstvenih zavodov, ki jih ujma ni prizadela, je ponudilo svoje prostore in infrastrukturo drugim organizacijam in ogroženim skupinam. Pri tem na ministrstvu za solidarno prihodnost poudarjajo, da govorice o nujnosti premeščanja stanovalk in stanovalcev iz večjega števila domov starejših na druge lokacije po do sedaj zbranih informacijah ne držijo.

Minister Simon Maljevac je povedal, da so z ekipo vzpostavili sistem, ki nudi 24-urno pomoč in podporo organizacijam v socialnem varstvu, tesen stik z vsemi izvajalci na terenu pa omogoča hitro komunikacijo in posredovanje, kjer je potrebno. “Čaka nas naporen vikend, a vse kaže, da bomo skupaj v dobro povezani javni mreži zmogli prebroditi najhuje,” je še zapisal v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!