Pogoj za gostince v Dubrovniku: delati bodo morali tudi del zime

Slovenija 18. Sep 202413:14 0 komentarjev
Dubrovnik, Hrvaška, plaža, kopalci
Foto: PROFIMEDIA

Oblasti mesta Dubrovnik so v javno razpravo poslale predlog odloka o zakupu javnih površin. Ta predvideva zakup javnih površin za največ pet let pod pogojem, da gostinci, ki bodo zakupili površino, najmanj en mesec delajo tudi pozimi. Gostinci opozarjajo, da bodo takrat ustvarjali izgubo, lahko pa bi imeli tudi težave z iskanjem delavcev.

Dubrovniški župan Mato Franković je v torek za hrvaško televizijo Nova TV pojasnil, da bodo gostinci, ki bodo zakupili javno površino, morali delati vsaj en zimski mesec – december, januar ali februar. “Treba je razmišljati dolgoročno,” je dejal. Poudaril je tudi, da kompromisov ne bo sprejel.

Mesto Dubrovnik z odlokom želi spodbujati celoletni turizem, kar v tamkajšnjem združenju gostincev pozdravljajo, a z zadržki.

“Župana bomo prosili, da hkrati obratujejo tudi vsi drugi primerni objekti, mi pa bomo našo vlogo spoštovali in se prilagajali, kot smo se danim razmeram prilagajali doslej,” je za Novo TV povedal Đani Banovac iz združenja gostincev.

Nekateri gostinci so medtem opozorili, da so že poskušali delati pozimi, a so poslovali z minusom. Izpostavili so tudi, da bi lahko imeli težave z iskanjem delovne sile.

Javna razprava bo trajala do 27. septembra, nove pogodbe o zakupu javnih površin pa bodo predvidoma začele veljati 1. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!