Poklukar: Ne potrebujemo razglasitve epidemije

Koronavirus 25. Avg 202116:00 > 16:00 0 komentarjev
Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Za nami je leto in pol izkušenj z novim koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet, zato ne potrebujemo razglašanja epidemije. Zadošča spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu, je ob današnjem obisku Celja in Šmarja pri Jelšah dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki je tako odgovoril na vprašanje, ali morda vlada razmišlja o vnovični uradni razglasitvi epidemije oziroma kdaj bi se to lahko zgodilo, je dopoldne najprej obiskal celjsko bolnišnico, nato pa v Šmarju pri Jelšah še tamkajšnji dom starejših občanov in zdravstveni dom.

Ob tem je spomnil, da je celjska bolnišnica ob Golniku postala četrta covid-19 bolnišnica v tokratnem četrtem valu epidemije, zato je preveril njihovo pripravljenost. Po njegovem številke v teh dneh vsem jasno kažejo, kaj se Sloveniji obeta, zato moramo v naslednjih mesecih vsi nekaj prispevati k temu, da bomo obvladali epidemijo.

“Ni prostora za individualizem”

“Ključno se je zavedati, da zdravstvo ni neskončno, saj imajo prebivalci Slovenije poleg covida-19 še vedno tudi vse druge bolezni. Brez skupnega napora za ohranitev normalne dostopnosti zdravstvenih storitev se lahko čakalne vrste še podaljšajo. Zdravstveni delavci še vedno z entuziazmom stopajo v četrti val, a močno izčrpani,” opozarja zdravstveni minister.

To po njegovem v družbi povzroča napetosti, ki ne omogočajo mirnih priprav niti dobre popotnice za nov val, zato je pomembno vedeti, da nas epidemija ne sme deliti, pač pa združevati. “Ni prostora za individualizem, pač pa za podobno narodno enotnost, kot smo jo imeli ob plebiscitu leta 1990,” je bil jasen Poklukar.

Spomnil je, da se je s hudo epidemijo med prvimi v Sloveniji soočil prav šmarski dom starejših občanov, kjer se je danes z vodstvom pogovarjal o takratnih izkušnjah ter pripravljenosti na še boljše in varnejše procese, ki jih lahko zagotovijo v domovih starejših in zdravstvenih ustanovah.

Obsega epidemije ne določa zdravstvo

Kot ga je seznanila direktorica doma Gordana Drimel, so njihovi oskrbovanci precepljeni kar 93-odstotno, zaposleni v šmarskem domu starejših in zdravstvenem domu pa okoli 70-odstotno.

Tako zdravstveni sistem kot socialnovarstvene inštitucije so po njegovih besedah po dosedanjih izbruhih epidemije pred hudim preskusom tudi na kadrovskem področju, saj se je marsikatera medicinska sestra odločila zapustiti zahtevno delo in priložnost poiskati drugje, tudi v tujini.

Da bi popravili razmere, je Poklukar napovedal pripravo novih izhodišč za aneks k splošnemu dogovoru, ki bo v prvi vrsti namenjen primernemu zdravstvu in družinskim zdravnikom. Ob tem je poudaril, da je po njegovih podatkih tudi prvi minister doslej, ki je odprl kolektivno pogodbo za zaposlene v zdravstveni negi.

Na vprašanje, ali bo imela Slovenija dovolj zmogljivosti v bolnišnicah za obvladanje četrtega vala, je odvrnil, da obsega epidemije ne določa zdravstvo, pač pa vsi skupaj. “Ključno sporočilo mora biti tudi danes, da projekcije niso rožnate in so razmere resne, zato začnimo striktno izvajati dogovorjene ukrepe vsi skupaj. Eden ključnih ukrepov je zagotovo cepljenje,” je dodal.

Napovedal je še, da bodo v naslednjih dneh pripravili projekcije razvoja epidemije in s tem povezan semafor ukrepov. S stroko se o tem že pogovarjajo in glede na izkušnje v zadnjem letu in pol se pri kriterijih za sprejemanje določenih ukrepov osredotočajo predvsem na zasedenost bolnišničnih in intenzivnih postelj. Novi semafor bo zato po njegovih besedah najverjetneje temeljil prav na teh podatkih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!