Poklukar: Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov

Slovenija 29. Mar 202219:17 0 komentarjev
Janez Poklukar
Ministrstvo za zdravje

Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov, je po današnjem zasedanju evropskih ministrov za zdravje sporočil slovenski zdravstveni minister Janez Poklukar. Za zdaj je Slovenija ponudila sprejem štirih bolnih oseb, med njimi enega otroka, je še dejal.

Slovenija lahko po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja sprejme več kot 50 ukrajinskih težkih bolnikov, ki so v državah članicah EU, ki mejijo na Ukrajino. Zmogljivosti so na voljo v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter celjski bolnišnici, je pojasnil v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju. Kasneje so z ministrstva za zdravje sporočili, da so zmogljivosti na voljo tudi na rehabilitacijskem inštitutu URI Soča in onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Za zdaj je Slovenija v okviru dveh sistemov ponudila možnost sprejema štirih bolnikov, med njimi enega otroka, je še povedal minister. Dva s področja rehabilitacije, enega s področja hematoonkologije in enega otroka. Vendar pa za zdaj še ni bila sprejeta odločitev o tem, ali bodo tudi dejansko prišli v Slovenijo, je dejal. “Na koncu pogosto ni odvisno od stroke, kam bo ta bolnik šel, ampak v kateri od držav članic ima morda sorodnike, znance, kjer bo lažje nadaljeval svojo pot,” je poudaril ob tem. Poklukar je povedal, da je Poljska zaprosila za premestitev okoli 40 bolnikov, vendar pa se je vsaj za prvih 16 izkazalo, da jih niso premestili v drugo državo, saj niso želeli predaleč od doma.

Zdravstveni ministri Poljske, Slovaške, Romunije in Madžarske, ki mejijo na Ukrajino, so zagotovili, da obvladujejo zdravstvene razmere, je poudaril slovenski zdravstveni minister. Kot je dejal, prosijo za premestitev težjih bolnikov, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo. Ne potrebujejo pa pomoči v osebju, čeprav je več držav, vključno s Slovenijo, ponudilo možnost, da pošljejo zdravnike. Večje težave pa imajo s finančnim vidikom oskrbe. Poklukar je tako na današnjem zasedanju podprl predlog Poljske in še več drugih držav za vzpostavitev posebnega sklada za financiranje zdravljenja ukrajinskih bolnikov. Poljska jih namreč gosti skoraj 2000, kar predstavlja pomembne finančne posledice, je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!