Pol leta po razkritju o zamenjavi vzorcev in hudi napaki se nadzor še ni začel

Slovenija 25. Okt 202405:20 7 komentarjev
Medicinski center Barsos
Medicinski center Barsos (Foto: Bor Slana/BOBO)

Februarja smo na N1 razkrili, da so na Onkološkem inštitutu Ljubljana operirali moškega z diagnozo raka na želodcu. Želodec so mu tudi odstranili, čez nekaj mesecev pa je pacient prejel klic, da so se zmotili, raka pa da v resnici ni imel. Ministrstvo za zdravje je takrat zdravniško zbornico pozvalo, naj opravi izredni strokovni nadzor, a sedem mesecev kasneje še vedno ni jasno, kaj je zbornica ugotovila. Še več: v Barsosu, kjer so pacientu opravili gastroskopijo želodca, se nadzor sploh še ni začel. Zapletlo se je, ker so posamezni člani komisije sodelovanje v nadzoru zavrnili.

4. oktobra lani so v Medicinskem centru Barsos gastroskopijo želodca opravili dvema pacientoma, obema pa so vzeli tudi vzorec za histopatološki pregled. Oba vzorca so poslali na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so pri enem vzorcu odkrili prisotnost rakavih celic, pri drugem pa ne.

Barsos je nato pacienta, pri katerem so v vzorcu odkrili raka, napotili na nadaljnje zdravljenje. Zdravil se je na Onkološkem inštitutu, kjer so mu 27. novembra lani želodec odstranili in odstranjeno tkivo poslali na nadaljnjo analizo. Ta prisotnosti rakavih celic ni pokazala.

Napako so odkrili šele 39 dni po odstranitvi želodca. Na Barsosu so bili namreč z rezultati Onkološkega inštituta seznanjeni 5. januarja letos, direktorica, ki je po njenih besedah takoj sprožila preiskavo, pa je bila o tem obveščena tri dni kasneje. 10. januarja je Barsos na Inštitut za patologijo podal zahtevo za ponovno analizo prvotno odvzetih vzorcev. Nove rezultate je prejel 1. februarja, takrat pa je o napaki obvestil oba pacienta.

zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

In čeprav bi moral Barsos napako Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki spada pod ministrstvo za zdravje, javiti najkasneje v 48 urah po dogodku oziroma odkritju, je to storil šele po 15 dneh, ko je ugotovil, da sta bila vzorca zamenjana. To se je zgodilo en dan po tem, ko smo na N1 na Onkološki inštitut poslali novinarska vprašanja.

Ministrstvo je nato konec marca Zdravniški zbornici Slovenije poslalo zahtevo, naj izvede izredni strokovni nadzor tako v Barsosu kot tudi na Inštitutu za patologijo, kjer so vzorca analizirali. Sedem mesecev kasneje še vedno ni jasno, kaj je šlo narobe in kje se je zgodila zamenjava vzorcev.

Posamezni člani komisije zavrnili sodelovanje v nadzoru

V Zdravniški zbornici Slovenije so za N1 pojasnili, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja o izrednem nadzoru razpravljal 17. aprila. Takrat je sklenil, da bodo nadzor izvedli v Barsosu in na Inštitutu za patologijo, obenem pa je odbor predlagal tudi člane obeh komisij, ki bi nadzor izvedli. “Žal pa so posamezni predlagani člani zavrnili sodelovanje v nadzoru,” so zapisali.

Zbornico smo vprašali, zakaj natančno so predlagani člani v obeh nadzorih zavrnili sodelovanje in kako pogosto se zgodi, da pri nadzorih nasploh člani sodelovanja zavračajo. “Predlagani člani komisije so občasno primorani zavrniti sodelovanje v nadzoru iz razlogov, kot so druge obveznosti oziroma predvidene odsotnosti. Tudi v konkretnih primerih ni bilo kakšnih posebnosti glede navedenega,” so pojasnili.

V primeru Inštituta za patologijo so 15. maja oblikovali novo komisijo, ki je nadzor opravila 16. septembra. Poročilo z ugotovitvami je komisija zbornici poslala 27. septembra, odbor za strokovno-medicinska vprašanja pa je poročilo obravnaval minuli teden. Zdaj mora zbornica zapisnik odbora še potrditi, nato pa ga bo poslala ministrstvu za zdravje. Do takrat podrobnosti nadzora ne morejo komentirati.

Medtem se nadzor v Barsosu ni začel. Zbornica je namreč po zavrnitvi članov, ki pri nadzoru niso želeli sodelovati, začela iskati nove člane. Komisija je bila dokončno oblikovana pet mesecev kasneje, natančneje 18. septembra. “Na tej podlagi je zbornica 4. oktobra 2024 izdala sklep o začetku izrednega strokovnega nadzora.” Ko bo nadzor končan, bo komisija poročilo poslala zbornici, odbor pa bo primer znova obravnaval. Nato bodo ugotovitve poslali ministrstvu za zdravje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje