Barsos bi moral ministrstvo o napaki obvestiti v 48 urah, a ga je po 15 dneh

Slovenija 16. Feb 202416:57 8 komentarjev
Medicinski center Barsos
Medicinski center Barsos (Foto: Bor Slana/BOBO)

Potem ko smo na N1 razkrili, da so zaradi zamenjave tkivnih vzorcev napačni osebi odstranili želodec, se je oglasilo tudi ministrstvo za zdravje. Po njihovih besedah je Barsos, kjer sta bila vzorca odvzeta, napako sicer prijavil po predvidenem protokolu, a dodajajo, da tega ni storil v 48 urah, kot predvidevajo pravila. Obvestilo so na ministrstvu prejeli šele včeraj, torej dan po tem, ko smo na N1 na onkološki inštitut poslali novinarska vprašanja in kar 15 dni po analizi, ki je napako potrdila.

Na ministrstvu za zdravje so bili o napaki, ko so na onkološkem inštitutu želodec odstranili napačnemu pacientu, obveščeni včeraj, in sicer po predvidenem protokolu. Ta izvajalcem nalaga, pravijo na ministrstvu, da napako na Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu anonimizirano sporočijo najkasneje v 48 urah po dogodku oziroma po odkritju.

A Barsos je to storil šele 15 dni po tem, ko je ugotovil, da sta bila vzorca zamenjana, in zgolj dan po tem, ko smo na N1 na onkološki inštitut poslali novinarska vprašanja. “To dvoje ni bilo povezano. Ne glede na novinarska vprašanja, bi mi to poslali 15. februarja,” se je na novinarski konferenci branila direktorica Barsosa Urša Murn.

Na ministrstvu so pojasnili še, da mora izvajalec, torej Barsos, v skladu s protokolom v roku 45 dni izvesti analizo vzrokov in načrt ukrepanja. “Poročilo o realizaciji ukrepov, predvidenih za preprečitev morebitnih podobnih odklonov, morajo v treh mesecih po dogodku poslati na urad.”

Sam protokol, dodajajo, ne predvideva tudi obveščanja javnosti, “je pa prav, da je ta obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi”. Dogodek na ministrstvu obžalujejo in se zavedajo resnosti situacije, ki vpliva tako na paciente, svojce kot tudi zdravstveno osebje. “Vse vpletene institucije bomo pozvali k uvedbi internega strokovnega nadzora.”

Zdravniška zbornica: Treba je natančno razjasniti vsa dejstva in okoliščine

Na dogodek, za katerega so izvedeli iz medijev, so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije.

Poudarjajo, da ob vsaki napaki v zdravstvu treba najprej natančno razjasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine. “Sistemski nadzor, ki ga lahko izpelje ministrstvo za zdravje, lahko pregleda celoten postopek in preveri odgovornost zdravstvenih delavcev različnih strok, zato vanj svoje člane imenujejo vse strokovne organizacije.”

Zapisali so, da podpirajo pripravljenost organizacij, da se primer razišče, in ugotovi, zakaj ter kdo je zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov. Prav tako podpirajo, da vpleteni primer transparentno predstavijo vsem udeleženim ter javnosti. “Potrebna je preiskava in ukrepanje, da se takšni primeri ne ponovijo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje