Poletna noč letos v spomin na Tadeja Hrušovarja

Kultura 21. Jun 202107:45 > 27. Sep 2021 12:47 0 komentarjev
Simfonični orkester
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen Tadeju Hrušovarju. Ob Simfoničnem orkestru in Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo nastopili številni glasbeniki.

Preminulemu glasbeniku, skladatelju in pevcu Tadeju Hrušovarju v spomin bodo zapele Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek in Teja Leskovšek. Nastopila bo tudi današnja zasedba skupine Pepel in kri, katere član je bil nekoč Hrušovar, ki je zanjo spisal tudi skladbo Dan ljubezni, ter trio Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin ter Mladinski pevski zbor RTV Slovenija. Posebna gostja bo Ditka Haberl, večer pa bo povezovala Bernarda Žarn, so napovedali pri RTV Slovenija.

Prireditev, na kateri se bodo spomnili lani preminulega glasbenika, skladatelja in pevca, bo potekala na Kongresnem trgu z začetkom ob 20.45.

Hrušovar je svojo glasbeno pot začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, leta 1966 se je pridružil skupini Bele vrane. Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe, pesmijo Dan ljubezni.

Bil je prvi urednik oddaje Pop delavnice, ki je odkrivala nove talente in spodbujala slovensko glasbeno ustvarjalnost, v zadnjih letih pa je deloval kot producent v glasbenem programu Radia Slovenija. Hrušovar, za prijatelje Dejvi, je zapustil obsežen glasbeni opus. Napisal je več kot 400 skladb. Med najbolj znane sodijo Pesem za dinar, Dekle iz Zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad in Sonce pomladi.

Na koncertu bo mogoče prisluhnitI tudi Hrušovarjevim uspešnicam za druge glasbene ustvarjalce, denimo za skupini Hazard in Pop Design, pevke Ditko Haberl, Heleno Blagne, Moni Kovačič, pevca Ota Pestnerja in druge, so še sporočili iz RTV Slovenija.

Poletna noč simbol kulturne dediščine

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. Doslej so jo med drugim posvetili že Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Elzi Budau in Jožetu Privšku.

Nekajkrat je bila vsebina Poletne noči oblikovana tudi okrog drugih dogodkov. Tako je bila denimo posvečena 50-letnici Slovenske popevke, 90-letnici Radia in 60-letnici Televizije Slovenija ter 75-letnici Big Banda RTV Slovenija.

Kot so še zapisali na RTV Slovenija, Poletna noč simbolizira kulturno dediščino in glasbeno bogastvo slovenskega naroda, ki ga je ustvarila in ga še vedno hrani ter obuja prav RTV Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!