Policija potrdila, da je v stiku s šolami, a miri: možnost napada je majhna

Črna kronika 08. Apr 202417:09 > 18:43 8 komentarjev

Ker se je na spletu pojavil komentar, da se bo nekaj podobnega, kot je se prejšnji torek zgodilo na Finskem, v sredo zgodilo tudi na eni od slovenskih šol, je policija v stiku s šolami in centri za socialno delo. Po spletu pa se širi zaskrbljenost. Nekatere šole so starše že obvestile, da bodo v sredo učenci lahko v šolo vstopali samo skozi glavni vhod, da bodo vrata med poukom zaklenjena, ponekod pa bodo tudi okrepili varovanje na šoli. Policija ocenjuje, da je možnost napada majhna, kliče pa k preventivnemu ravnanju vseh, tudi staršev.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol. Policija je to zaznala in začela slovenske šole, centre za socialne delo in druge ustanove preventivno opozarjati, naj bodo pozorni na dogajanje.

Nekatere šole so o tem že obvestile tudi starše, po spletu se je začela širiti zaskrbljenost. Ravnatelji nekaterih šol so staršem že poslali obvestilo, da bodo v sredo učenci lahko v šolo vstopali samo skozi glavni vhod, da bodo vrata med poukom zaklenjena, ponekod pa bodo tudi okrepili varovanje na šoli.

Na eni od šol so starše zaprosili, naj pred prihodom v šolo pregledajo šolske torbe svojih otrok.

Policija: Pomembno je nenehno preventivno delovanje

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak je na novinarski konferenci dejal: “Kolebali smo med dvema možnostma. Ali ta komentar na spletu spregledati ali pa o tem obvestiti javnost in vse pozvati k preventivnemu delovanju. Ocenili smo, da je primerneje to drugo, kajti če bi se v sredo res kaj zgodilo, bi bil spregled tega komentarja napačno postopanje.”

Grožnja v komentarju je namreč vsebovala datum, kdaj naj bi se “nekaj podobnega kot na Finskem” zgodilo tudi na eni od slovenskih šol, ni pa bila krajevno določena ali usmerjena v konkretno šolo.

“Prek policijskih postaj smo naslovili poziv k varnosti in samozaščitnemu ravnanju, da bi tako morebiten napad uspeli preprečiti pravočasno,” je dejal Belšak in nadaljeval, da so obvestili tudi socialne ustanove, ki so jih, tako kot šole, opozorili, naj bodo pozorni, če ima kateri od učencev pri sebi kaj sumljivega.”

Na vprašanje, ali prav s tem, ko so sklicali novinarsko konferenco, tudi sami ne povzročajo panike, pa je Belšak odgovoril, da so želeli usmeriti pozornost na preventivno delovanje in opazovanje otrok, zaposlenih in tretjih oseb, ki vstopajo v šole.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak
Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak (Foto: N1)

Policijo je na omenjeni komentar pod člankom opozoril občan, policija je nato o tem komentarju obvestila medij, ki je objavo nekaj minut po tem, ko se je pojavila, tudi izbrisal ter onemogočil nadaljnje komentiranje.

“Ne pričakujemo vsakodnevnega pregleda šolskih torb”

Belšak možnost sredinega napada ocenjuje kot “malo verjetno”, a vseeno opozarja na pomen preventivnega delovanja. Sem sodi, kot je dejal, tudi to, da so starši pozorni na morebitne spremembe v vedenju svojih otrok, na to, kaj je v njihovih šolskih torbah in na njihove objave na socialnih omrežjih. “Ne pričakujemo, da starši otrokom torbe pregledujejo vsak dan, ampak nas obvestijo, če opazijo nenavadno obnašanje. Vsakodnevna preventiva je ključna,” je dejal Belšak.

Ker je bil spletni komentar z grožnjo objavljen vsega nekaj minut, kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ni bilo, je še povedal Belšak in dodal, da zato tudi ne morejo izslediti, kdo je avtor spornega zapisa.

Kot so še povedali na PU Ljubljana se po strelskih napadih na šolah ne le v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah začnejo pojavljati grožnje, a se praviloma izkažejo kot prazne. Tako je bilo tudi po streljanju na osnovni šoli v Beogradu maja lani, pravijo na PU Ljubljana. Da pa vsako takšno grožnjo vzamejo resno in jo tudi temu primerno tudi obravnavajo. Če pa bi kdorkoli opazil karkoli odstopajočega, pa naj takoj pokliče policijo.

O tem, da je policija pred sredo v stiku s slovenskimi šolami, so obveščeni tudi na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, šolam so poslali napotke, kako se o tem pogovarjati z otroki ter dopis z nasveti za zagotavljanje varnega in spodbudnega šolskega okolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje