Informacije N1 potrjene. Zaradi katerega kaznivega dejanja je ovaden premier?

Slovenija 16. Okt 202414:35 > 15:50 0 komentarjev
tatjana bobnar, robert golob
Borut Živulovič /Bobo

Dan po razkritju, da je policija zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja kazensko ovadila predsednika vlade Roberta Goloba, so na specializiranem državnem tožilstvu pojasnili, da je predsednik vlade ovaden zaradi "kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje" po drugem odstavku 264. člena kazenskega zakonika. Zagrožena kazen je od enega do šest let zapora in plačilo denarne kazni. Oglasila se je tudi Policijska uprava Ljubljana, kjer je preiskava očitkov o domnevno protipravnem premierjevem vmešavanju v delo policije potekala zadnji dve leti. Preiskava je bila intenzivna, vseskozi pa jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, poudarjajo na PU Ljubljana. Ovadena je ena oseba – torej premier Golob.

“Specializirano državno tožilstvo je ta teden od policije prejelo kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po drugem odstavku 264. člena kazenskega zakonika,” so za N1 potrdili na specializiranem državnem tožilstvu. Informacije N1 so se torej potrdile, že sinoči smo namreč razkrili, da je premier Robert Golob ovaden zaradi suma korupcijskega kaznivega dejanja. 

Drugi odstavek 264. člena kazenskega zakonika določa: “Kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo.”

Preiskava je torej tekla v smeri, da naj bi Golob zahteval, da se posameznike v policiji zamenja ali odpusti v zameno za to, da si bo Tatjana Bobnar povrnila njegovo zaupanje.

O tem je nekdanja notranja ministrica, ki je premierja tudi naznanila KPK in tožilstvu, pričala tudi pred pristojno parlamentarno preiskovalno komisijo. Zatrjevala je, da je Golob od nje zahteval ravnanja, ki so bila po njenem prepričanju nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. “Še celo več, zato da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo (šlo je za direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca, op. p.). V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,” je pričala Tatjana Bobnar, ki je s tega položaja po hudi zaostritvi odnosov s predsednikom vlade tudi odstopila.

Policija: Preiskava je bila intenzivna, ves čas jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo

“Lahko potrdimo, da smo na Policijski upravi Ljubljana od konca leta 2022 vodili intenzivno preiskavo v predkazenskem postopku, ki ga je vseskozi usmerjalo specializirano državno tožilstvo,” pa so dan po razkritju, da je policija zoper predsednika vlade Roberta Goloba na specializirano državno tožilstvo podala kazensko ovadbo, sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, kjer je ta preiskava tudi potekala, in sicer po informacijah N1 znotraj sektorja za kriminaliteto javnega sektorja.

Odgovor PU Ljubljana na novinarska vprašanja je pričakovano skop. Pravijo, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe zaradi varstva osebnih podatkih, ne morejo odgovarjati. Pojasnili so zgolj še to, da so po zaključeni preiskavi kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo poslali v tem mesecu. Na vprašanje, ali držijo informacije, da naj bi vložitev ovadbe zoper premierja od policije zahtevala višja državna tožilka Blanka Žgajnar, ki usmerja preiskavo, niso odgovorili. Po dostopnih informacijah sicer Policijska uprava Ljubljana za kazensko ovadbo zoper predsednika vlade stoji.

Ovadena je ena fizična oseba, pravijo na specializiranem državnem tožilstvu (SDT). To je torej premier Golob.

Na tožilstvu so še pojasnili, da je bila ta zadeva dodeljena v delo državni tožilki Bojani Podgorelec, vodji gospodarsko-kazenskega oddelka, ki pa je bila zaradi poškodbe dalj časa odsotna. Zato je primer kot stranska nosilka prevzela namestnica vodje tega oddelka, državna tožilka Blanka Žgajnar, še pravijo na SDT.

Oster odziv premierja in še ostrejši odziv njegovih poslancev

Premier Golob je v svojem prvem odzivu na vloženo ovadbo dejal, da vse očitke zavrača, saj da je šlo za pogovor dveh politikov. “Pri čemer so se ti pogovori v preteklosti že zlorabili. Gre za primer aretacije ruskih vohunov, kjer so se očitki že potrdili kot laž. Danes so vsi dokazi na mizi, da so dejansko vse obtožbe, ki sta jih takrat navedla Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, laž. To niso moje besede, to so dokazi in pričanja – ne samo slovenskih obveščevalcev, ampak tudi tujih obveščevalnih služb, ki so sodelovale pri tej izmenjavi. Takrat se nisem smel odzivati, čeprav je bilo to medijsko razvpito, ker bi s tem ogrozil postopek izmenjave. Upam, da to razumete.”

Šlo je za pogovor dveh politikov, je še enkrat poudaril premier in dejal, da verjame v pravno državo ter da je prepričan, da bo lahko po pravni poti vse očitke tudi zavrnil. Ocenil pa je tudi, da gre za “politični boj užaljene političarke”, s čimer je mislil na Tatjano Bobnar. Poslanska skupina Golobovega Gibanja Svoboda pa je javno ocenila celo, da je ovadba napad na premierja in poskus rušenja vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!