Policisti bodo množično merili hitrost: objavljamo lokacije radarjev

Slovenija 20. Apr 202309:39 2 komentarja
radar
Srdjan Živulović/BOBO

Policija bo v petek na približno 600 lokacijah po Sloveniji izpeljala maratonski nadzor hitrosti. Znane so lokacije meritev.

V petek med 6.00 in 18.00 bo policija izvajala “maraton nadzora hitrosti”.

Gre za preventivno policijsko akcijo, v kateri bo več sto policistov izvajalo poostren nadzor nad hitrostjo na vnaprej določenih lokacijah.

Povečani nadzor meritev hitrosti je usklajen tudi s preostalimi policijami v praktično vseh državah Evropske unije.

Kje policisti prežijo na prehitre voznike, si lahko ogledate v tabeli na dnu članka.

Hitrost najpogostejši vzrok prometnih nesreč

Kot je policija zapisala na spletni strani, je namen tovrstnih preventivnih aktivnosti umirjanje prometa. “Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo varneje. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje ohranijo tudi po tem, ko poostreni nadzori ne potekajo več,” so zapisali.

Pri maratonu hitrosti nadzora bo sodelovalo več kot sto policistov, ki bodo pri tem uporabljali vsa razpoložljiva sredstva. Občasno se jim bodo pridružile tudi preostale patrulje, ki bodo nadzor izvajale ob rednem delu, v okviru spomladanske preventivne akcije hitrosti, ki poteka do nedelje, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Neprilagojena hitrost je še vedno najpogostejši vzrok najhujših nesreč na slovenskih cestah. Po navedbah policije se je v zadnjih letih petina prometnih nesreč zgodila prav zaradi pretežke noge voznikov. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba pri 37 odstotkih.

Z vidika povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, saj so več kot polovico prometnih nesreč povzročili udeleženci iz teh dveh starostnih skupin. Največ smrtnih nesreč, kar tretjino, se zgodi na cestah zunaj naselja. Glede na urne intervale izstopajo čas med 11.00 in 12.00 ter med 21.00 in 22.00, v povprečju pa predvsem popoldanski in večerni čas. Največ nesreč se sicer zgodi ob koncih tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje